Joe Exotic van ‘Tiger King’ organiseerde pro wrestling-wedstrijden in z’n dierentuin

Joe Exotic Tiger King
Netflix

Dé man van het moment is zonder twijfel Joe Exotic. De excentrieke Amerikaan met zijn blonde mullet en glitter tijgerprintbloesje is het onderwerp van de nieuwe Netflixreeks Tiger King. En blijkbaar ambieerde hij naast zijn het presidentschap nog een andere opvallende carrière.

Het mag eigenlijk niet meer verbazen dat Joe Exotic, zoo-uitbater/ circusartiest/ zanger/ stijlicoon/ mannenverslinder/ presidentskandidaat, nog een carrièrepad aan z’n palmares wilde toevoegen. En ook deze keer is het weer een opmerkelijke.

Pro wrestling

Ja, je leest het goed. Joe Exotic wilde in een ver verleden pro wrestler worden. Hij rolde in het wereldje door Robert Langdon, een pro wrestling promotor en net als Joe een liefhebber van tijgers. Dankzij Langdon kon Joe commentator worden bij pro wrestling wedstrijden.

Wanneer Joe dus niet bezig was met zijn tijgers of Carole Baskin gaf hij tussen 2014 en 2018 commentaar bij pro wrestling wedstrijden. Maar erg goed was hij niet. “Joe wist helemaal niets van worstelen”, zo liet Langdon weten in een interview met VICE. Maar Langdon wist dat en kon daar rekening mee houden. Zo werd Joe samen gezet met twee ervaren presentators. “We hebben veel geld geïnvesteerd in de show om Joe professioneel te doen lijken.” Maar het stopte niet bij commentaar geven.

Eigen wedstrijd

Zo organiseerde Joe zelfs zijn eigen pro wrestling wedstrijden in zijn dierentuin, waarbij de tijgers en wolven deel uitmaakten van het spektakel. Tijdens de eerste wedstrijd die Joe organiseerde in 2014 waren z’n tijgers nog niet van de partij. Die eerste wedstrijd ging door op de parking van de zoo. Maar twee jaar later werd er ook echt geworsteld in de zoo van Joe.

En dat werd een indrukwekkend spektakel. Want deze keer waren ook de tijgers van de partij en werd de wedstrijd afgesloten met een vuurwerkshow. De worstelaars die het tegen elkaar moesten opnamen vonden het niet eens zo opmerkelijk. “Je komt de vreemdste figuren tegen in pro wrestling”, zo vertelt Moonshine Mantell aan VICE. “Dus toen ik Joe Exotic voor de eerste keer zag, was er niets bijzonder. Ik stelde me geen vragen bij wat hij droeg, de tijgers en al die dingen. Ik dacht gewoon: ‘Yeah, dit is sowieso pro wrestling’. Hij paste er perfect bij.”

Meer tijgers dan toeschouwers

Tijdens de verschillende kampen waren 20 tot 45 mensen aanwezig, het normale aantal voor wedstrijden van dit niveau. Maar de worstelaars hadden natuurlijk nog wel wat andere toeschouwers. Zo’n 200 tijgers, die vanuit hun kooi het spektakel konden meevolgen.

Maar Moonshine Mantell kijkt er vooral positief op terug. “Het was mijn favoriete booking, omdat ik voor de wedstrijd een één-op-één sessie had met de katachtigen. Het was een dag vol plezier. Het was gewoon een dag in de dierentuin, maar dan met de mensen waarmee je elk weekend werkt. Er was geen druk, er was geen groot publiek. We waren eigenlijk aan het worstelen voor kinderen en familieleden en dan waren er f*cking tijgers die rondliepen.” Tijdens de wedstrijd werd het vuurwerk de lucht in geschoten van vlak naast de worstelaars. Na de wedstrijd kreeg het publiek een heuse vuurwerkshow te zien, wie op de stream meekeek, kreeg dan weer muzikaal vuurwerk te zien: videoclips van Joe Exotic.

Gevangenis

Maar aan de worstelcarrière van Joe Exotic kwam abrupt een einde toen hij in 2018 moest vluchten. Jeff Lowe had zijn dierentuin overgenomen en dwong hem om te vertrekken. Het was uiteindelijk Joe’s worstelvriend Robert Langdon die hem aan onderdak hielp.

Zo bood Langdon hem een stuk grond aan, waarop hij ook enkele van z’n tijgers kon bijhouden. Maar uiteindelijk ging Joe, samen met zijn vierde echtgenoot Dillon in een motel wonen. Hij vond snel werk in de horeca, maar dat was maar van korte duur. Enkele maanden later werd Joe opgepakt. Sindsdien verblijft hij in de gevangenis.

Gesponsorde artikelen