Joepie, zon! Dit is hoe je je huid beschermt tegen de eerste zonnestralen

De afgelopen dagen zagen we hier en daar al een streepje zon. De temperaturen stijgen en dat betekent dat terrasjes vol zitten, mensen langer buiten blijven en dat het warme zomergevoel al een beetje begint te kriebelen. Toch mogen we ons niet helemaal laten meeslepen, want er is nog altijd iets waar je rekening mee moet houden: je huid. Huidkanker is de belangrijkste kanker in België geworden, dus het verdient extra bescherming. Dit is hoe je je huid beschermt tegen de eerste zonnestralen. 

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk konden we de afgelopen dagen genieten van de eerste zon en de warmere temperaturen. Dit weekend is er nog kans op een beetje regen, maar vanaf volgende week kunnen we temperaturen tot 24 graden verwachten. Joepie! Dat betekent lekker genieten van de zon, op terras zitten met een cocktail en … tijd om die dikke sweaters weg te leggen!

Loop niet te hard van stapel, want tijdens de eerste zonnestralen moet je je huid extra beschermen. Huidkanker is de belangrijkste kanker in België geworden. Zelfs van slechts tien minuten in de zon te zitten, kan je huid beschadigd zijn. Dat zalige zonnetje brengt jammer genoeg schadelijke UV-stralen met zich mee. Dit zijn enkele tips om je extra te beschermen.

1. Zonnecrème is je vriend

Het klinkt cliché, maar het blijft een van de belangrijkste beschermingsmiddelen. Kijk vooral goed naar de factor. Afhankelijk van je huidtype kies je er zelf voor om een hoge of lage beschermingsfactor aan te schaffen. Velen smeren hun huid ook niet voldoende in, omdat ze bang zijn dat ze niet bruinen. Toch kan je nooit te veel zonnecrème opsmeren!

Heb je geen zin je in te smeren wanneer je al helemaal geïnstalleerd bent op het strand? Doe het dan een halfuur op voorhand, want zonnecrème heeft dertig minuten nodig om je volledig te kunnen beschermen. Denk niet dat je met één smeerbeurt genoeg hebt: regelmatig insmeren in de boodschap! Als je een waterrat bent, is het best dat je een zonnecrème koopt dat waterproof is.

Pixabay
Pexels

2. Een parasol en een cocktail

Gezellig op het strand met een cocktail in de hand: het is een fenomeen dat vaak voorkomt. En als het te warm wordt, zet je je toch gewoon onder de parasol? Wie denkt dat een parasol op het strand je beschermt tegen de zon, heeft het mis. De zonnestralen worden gewoon weer rechtstreeks naar je huid weerkaatst. Natuurlijk heb je minder kans op verbranding als je in de schaduw of onder een parasol zit. Wil je toch volledig beschermt zijn? Zet je parasol in het gras, want dat absorbeert de zonnestralen.

3. Beschermende kledij

Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter het beschermt tegen de zon. Een T-shirt bijvoorbeeld beschermt je wel, maar niet honderd procent. Katoenen kleding en lichter kleuren zijn makkelijker te doordringen met UV-stralen. Wil je zelf testen of je T-shirt UV doorlaat? Houd het dan tegen het licht en kijk of het fel doorschijnt. Is dit het geval, dan ben je niet voldoende beschermt. Om het plaatje compleet te maken kan je een hoed en een zonnebril opzetten. Je bent niet alleen beschermt, maar je ziet er ook nog eens fantastisch uit!

4. Binnen blijven

Onze huid heeft een hele winter geen zon gevoeld, dus moet het tijdens de lente nog een beetje wennen. Het is best als je een heel jaar door voldoende buitenkomt, maar wanneer de zomertemperaturen er aan komen, wordt er aangeraden om ’s middags binnen te blijven. De zon schijnt dan het felst, dus je hebt meer kans op schade.

5. Vermijd zonnebanken

Onder de zonnebank doe je veel UV-straling op. Vooral als je niet gewend bent aan het licht. Vermijd dus zoveel mogelijk zonnebanken. Wil je niet melkwit blootgesteld worden aan de eerste zonnestralen? Bouw dan langzaam op door doorheen het jaar veel buiten te komen. Wie er toch onder wil: houd het onder de twintig minuten en ga liefst niet meer dan tien keer per jaar.

Pexels
Giphy
Meer
Lees meer...