John Crombez gooit zich op Tinder voor campagne: al 17 matches (om zijn ‘singletoets’ te slijten)

John Crombez gooit zich op Tinder voor campagne: al 17 matches (om zijn ‘singletoets’ te slijten)

Een aantal sp.a-politici zijn opgedoken op de datingapp Tinder, inclusief sp.a-voorzitter John Crombez. Niet bepaald het platform waarop je campagnes verwacht, maar de stunt is een campagne van de partij om alleenstaanden financieel meer te steunen. De socialisten vinden dat het beleid nu te veel het klassieke gezin en koppels bevoordeelt. 

Al 17 matches heeft hij, op Tinder. En toch is John Crombez, de sp.a-voorzitter gezellig en gelukkig getrouwd. Maar voor de verkiezingen van 26 mei gooit hij zich ongenadig. En dan is zelfs Tinder, normaal toch gewoon een dating app, een goed platform. Hij wil met iedereen een ‘match’, man of vrouw. Als ze maar naar hem willen luisteren en zijn programma voor alleenstaanden, de ‘singletoets’, eens willen bekijken.

De Tindercampagne gaat inderdaad over alleenstaanden”, zegt Lommels sp.a-voorzitster Loes Mispoulier, die zelf single is. “We zien dat dat deel van de bevolking steeds groter wordt. In steden gaat dat al richting 40 procent, hier in Limburg ligt dat op ongeveer 30 procent. Hoewel er steeds meer mensen zijn die alleen wonen, wordt het gezin nog heel vaak als de norm gezien en dat zien we ook in de regelgeving en het beleid.”

‘Singletoets’

Sp.a vindt dat het tijd wordt om bij het maken van nieuwe regels “stil te staan bij de invloed die het zal hebben op alleenstaanden”. “Die mensen moeten de zekerheid krijgen op een betaalbaar leven. ‘Het gezin’ en ‘het koppel’ zijn niet meer de norm”, zegt Mispoulier.

Ten eerste wil sp.a dat er een ‘singletoets’ gebeurt wanneer er nieuwe regels uitgevaardigd worden. Er moet gekeken worden naar wat de impact van een bepaalde maatregel zal zijn op alleenstaanden.

Btw reduceren

Ten tweede denkt de partij aan een reeks maatregelen “om te verhinderen dat singles benadeeld worden en om hen meer zekerheid te bieden”. Sp.a stelt vast dat vooral water- en elektriciteitsfacturen voor heel wat vrijgezellen financieel zwaarder doorwegen. “Of je nu met z’n tweeën of alleen naar de televisie kijkt, de factuur is even hoog”, zegt Mispoulier.

Sp.a denkt er daarom aan om de btw te reduceren tot zes procent voor elektriciteitsfacturen. De partij vindt het ook een goed idee om bij de water- en elektriciteitsfacturen “een vast basisrecht” in te voeren voor alle alleenstaanden. Het gaat dus om een vast bedrag dat vrijgezellen maandelijks zouden mogen spenderen aan elektriciteit en water. Op die manier hoopt sp.a de financiële druk, die op de schouders van alleenstaanden rust, te verlagen.

Minimumloon en pensioenen

“Een zeker inkomen is noodzakelijk, ook voor singles”, gaat Mispoulier verder. “Sp.a pleit voor een minimumloon van 14 euro per uur.”

Ook op het vlak van pensioenen wil de partij alleenstaanden tegemoetkomen. Momenteel staat in het sp.a-programma dat je na 42 jaar werken recht hebt op een pensioen van 1.500 euro per maand. “Dat moet ongeacht je persoonlijke situatie zijn”, stelt Mispoulier. “Dat moet een alleenstaandenpensioen worden van 1.500 euro per maand.” Een gezinspensioen is momenteel in ons land nog beduidend hoger dan een pensioen als alleenstaande. Het gezinspensioen wordt berekend op basis van 75 procent van de geherwaardeerde lonen. Terwijl dat voor het pensioen als alleenstaande op 60 procent ligt.

“Ludieke actie”

Mispoulier geeft nog mee dat Tinder haar “beter was meegevallen dan verwacht”. “Ik was hiervoor nog nooit actief op Tinder”, zegt ze. “Voor ons is het belangrijk om singles tegemoet te komen. Dit is gewoon een ludieke actie, maar we hebben ook voor Tinder gekozen omdat je daar bij uitstek singles kan vinden. Ik heb ook een paar toffe chatgesprekken gehad. Ik heb ook een aantal concrete verhalen van vrijgezellen gehoord. Het blijkt ook heel duidelijk uit mijn profielfoto dat ik het over politiek wil hebben.”

Gesponsorde artikelen