Jongens, chill. Je bent maar volwassen als je 25 bent (zegt de wetenschap)

Tussen de 18 en de 24? Dan heb je misschien al ontdekt dat je niet automatisch volwassen geworden bent zodra je achttien werd. Trek het je niet aan: een studie heeft aangetoond dat de adolescentie eigenlijk loopt van tien tot vierentwintig jaar oud. Da’s goed nieuws voor wie ’t gevoel heeft dat ie veel te jong is voor zijn leeftijd. 

Als je net twintig bent, ligt het leven voor je. Je hebt misschien al werk, of zit midden in de blok, maar ben je eigenlijk al volwassen? Da’s niet altijd even duidelijk.

Belastingen?

Want laat ons eerlijk zijn: er zijn twee types mensen in de wereld. Zij die het op 22 jaar al volledig gemaakt hebben. Een huis, een vast lief of … al kinderen. En dan heb je de mensen die niet het minste idee hebben van wat ze nu eigenlijk met hun leven gaan aanvangen. Als je dit leest, hoor je waarschijnlijk thuis in de tweede categorie. Je leeft nog wat van dag tot dag, je vraagt je nog altijd af wat ‘inkomensbelastingen’ in vredesnaam zijn, en je krijgt misschien nog kindergeld. Hoeveel kost Netflix eigenlijk?

Als je jezelf in die beschrijving herkent, dan kunnen we je geruststellen. Blijkbaar ben je absoluut nog niet volwassen op je 18de. Wetenschappers zeggen namelijk dat de adolescentie duurt tot je 25ste levensjaar. Dus, geen paniek, het ligt niet aan jou, je loopt niet achter, it’s all natural.

Helemaal normaal

Volgens experts van het hoogstaande medische vakblad The Lancet Child & Adolescent Health Journal moeten we herbekijken hoe we adolescentie definiëren. “Het is de periode waarbij je biologisch nog in ontwikkeling bent, maar ook hoe snel je ‘sociaal’ volwassen wordt. In bijna alle bevolkingsgroepen zien we dat die biologische puberteit vervroegd is, terwijl we steeds later volwassen rollen opnemen in het maatschappelijke leven”, klinkt het.

Volgens Susan Sawyer, de prof achter het artikel, is het niet omdat je de legale volwassenheid bereikt hebt, dat je ook direct de verantwoordelijkheidszin van een volwassene hebt. Dat komt later pas. “Onze definitie van de puberteit is te nauw. Een hedendaagse definitie van 10 tot 24 houdt rekening met hoe onze pubers zich vandaag ontwikkelen in onze maatschappij.”

Mocht je dus het gevoel hebben dat je helemaal nog niet volwassen genoeg bent, dat je al getrouwd zou moeten zijn, of een paar kinderen hebben rondlopen, wees dan maar gerust. De sociale druk om een goede job te vinden, de juiste vent of vrouw en alvast aan dat huis te beginnen bouwen is best hoog, maar de tijden zijn duidelijk veranderd.

En, wanneer denk je dat jij volwassen zal zijn?

Meer
Lees meer...