Junkfood eten verhoogt je kans op depressie

Junkfood is slecht voor je fysieke gezondheid maar heeft ook een invloed op je kansen op een depressie. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat de link tussen dieet en depressie in verschillende landen bekijkt. Om depressie te behandelen, kijken we dus ook best naar het dieet van de patiënt, klinkt het advies. 

Depressie lijkt voor veel mensen een ver-van-je-bed show, maar één op zeven van de Belgen krijgt er ooit mee te maken. Antidepressiva en praattherapie kunnen helpen, maar nu is er ook solide bewijs dat het dieet van mensen met depressie een serieuze invloed kan hebben op hun gemoed. Dat is toch de conclusie van verschillende, wereldwijde onderzoeken die samen werden bekeken.

Mediterraans dieet

Een team van Britse en Spaanse researchers onderzocht maar liefst 41 studies over de link tussen dieet en depressie en zij kwamen daarbij tot duidelijke resultaten. Mensen die een Mediterraans dieet volgen, zijn namelijk minder geneigd om een depressie te ontwikkelen. Met andere woorden: vis, fruit, noten en groenten eten, verminderen je risico op het meest voorkomende mentale gezondheidsprobleem.

Maar wat is dan precies de reden dat eten met veel suiker of veel vet gelinkt kan worden aan depressie? Dat is eigenlijk best eenvoudig te verklaren, zeggen de researchers aan The Guardian. Eten dat ontstekingen in je lichaam erger kan maken, zoals dus suiker- en vethoudende producten, liggen aan de oorzaak. Die veroorzaken namelijk niet alleen ontstekingen in je verteringssysteem, maar in je hele lichaam en dus ook in je hersenen.

iStock
iStock

Neurotransmitters

Dat zorgt er dan weer voor dat de neurotransmitters, de stoffen in je lijf die de elektrische impulsen in je hersenen doorgeven van synaps naar synaps, worden door ontstekingen namelijk verstoord. Hoewel we nog niet precies weten hoe depressie exact ontstaat, weten we wel dat de neurotransmitters mee verantwoordelijk zijn voor je gemoed.

Yoga als middel tegen depressie? Het helpt!

Natuurlijk zou je kunnen stellen dat mensen met een depressie niet geneigd zijn om gezond te eten en dus meer junkfood klaarmaken, maar ook die stelling hebben de onderzoekers doorprikt. Ook dat mensen die junk food eten, al depressief waren, bleek niet te kloppen. De studie keek naar onderzoeken die werden uitgevoerd in vijf landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Australië en de Verenigde Staten. Waar je woont en hoeveel luchtvervuiling je bijvoorbeeld binnenkrijgt, bleek in dit onderzoek niet relevant.

De artsen die het onderzoek uitvoerden, pleiten dan ook voor een andere aanpak van depressie. Antidepressiva en therapie blijven zeker aangewezen, maar ook naar het dieet van de patiënt. Daarbij spelen huisartsen een belangrijke rol, zeggen zij nu. Sowieso zou een gezond dieet een aandachtspunt moeten zijn voor huisartsen, de link tussen een goede (fysieke) gezondheid en je dieet is al lang geen geheim meer. Maar huisartsen zijn vaak ook het eerste aanspreekpunt bij mentale problemen. Het belang van gezond eten opnieuw even aanduiden, is belangrijk.

Ook ketamine wordt bekeken als een mogelijke remedie tegen depressie.

iStock

Wat zijn de symptomen van depressie?

Volgens de DSM5, het handboek voor psychiaters, wordt depressie gekenmerkt door zeker één van deze twee symptomen, gedurende twee weken.

  • Een sombere stemming gedurende het grootste deel van de dag
  • Verminderde interesse of plezier in bijna elke activiteit, bijna elke dag

Om echt van een depressie te spreken, moeten er dan ook nog enkele van deze kenmerken aanwezig zijn:

  • Niet kunnen slapen of overdreven veel slapen
  • Rusteloosheid of lethargie die ook door andere mensen kan gezien worden
  • Vermoeidheid en verlies van energie
  • Het gevoel dat je waardeloos bent, dat je je overdreven schuldig voelt naar anderen omdat je een last bent
  • Concentratiestoornissen, extreme besluiteloosheid
  • Terugkerende zelfmoordgedachten of denken aan de dood

Als je deze symptomen bij jezelf of iemand opmerkt, is het tijd om hulp te zoeken, zoek zeker advies van een professional.

Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en anoniem chatten op de website http://www.zelfmoord1813.be.

iStock
Meer
Lees meer...