Justitie wil onbetaalde coronaboetes via de belastingen innen

Justitie wil onbetaalde coronaboetes via de belastingen innen. Het totale bedrag aan minnelijke schikkingen voor corona-overtredingen bedraagt nu al 2,2 miljoen euro. Het gaat om minnelijke schikkingen voor overtredingen zoals een tweede verblijf aan de kust bezoeken en verboden barbecues houden in de tuin. Erwin Dernicourt, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, heeft een plan voor wanbetalers voorgelegd aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

EPA

Als mensen niet uit eigen wil de coronaboetes betalen, zouden die wel eens geïnd kunnen worden door de fiscus. Dat melden de kranten van De Persgroep. Het afgetrokken bedrag zou dan op je belastingbrief terug te vinden zijn.

Het voorstel komt van Erwin Dernicourt, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal. Die maakte daarover een plan over aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarin staat dat wanbetalers zelf initiatief moeten nemen om hun onschuld aan te tonen voor de politierechter.

“Doen ze dat niet en blijven ze het bevel tot betaling negeren, dan zal de boete automatisch geïnd worden door de fiscus”, stelt Dernicourt. “We gaan niet plots dossiers seponeren omdat de piek van de crisis voorbij zou zijn.”

Dernicourt wijst er wel nog dat het kabinet van Geens zich nog over het voorstel moet buigen: “We wachten vol spanning op reactie.”

36.114 pv’s

EPA

Sinds de uitbraak van de coronacrisis tot een week geleden hebben de politiediensten in ons land 36.114 pv’s uitgeschreven voor overtredingen van de coronaregels. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Nationale Gegevensbank ANG waarin de federale politie pv’s laat registreren.

In werkelijkheid is er sprake van nog veel meer overtredingen, maar onder meer de GAS-boetes worden niet meegeteld in deze cijfers. In sommige Brusselse politiezones bijvoorbeeld krijgen twee derde van de overtreders een GAS-boete en geen pv.

Bovendien was er sprake van een vertraging op de verwerking van de pv’s in de databank. Eén week na de feiten zat daardoor nog maar ongeveer de helft ervan effectief in het systeem (20 april). Vooral tijdens de weekends was er sprake van pieken in het aantal overtredingen. Mensen gingen vooral op de bon wegens niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen. Bijna een derde van de overtreders zijn jongeren tussen 18 en 24 jaar, ongeveer 15 procent zit in de categorie 25 tot 29 jaar.

Meer
Lees meer...