De Zuid-Koreaanse zangeres Goo Hara is dood aangetroffen in haar appartement in de hoofdstad Seoel. Goo Hara werd 28 jaar. Het is lang niet de eerste keer dat een bekende K-popzanger het leven laat. Stilaan begint het besef te groeien dat er een mentaliteitsverandering moet komen binnen de keiharde K-popindustrie.
Goo Hara was een uiterst populaire, Zuid-Koreaanse zangeres uit het opkomende genre K-pop, één van de grootste exportproducten van Zuid-Korea.
Het popidool werd dood aangetroffen in haar woning in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Dat meldt de Britse omroep BBC. In oktober werd Sulli, een andere K-popster nog dood aangetroffen in haar eigen woonst. De twee zangeressen zouden goede vrienden geweest zijn. Er wordt vermoed dat beide vrouwen zelfmoord gepleegd hebben, maar dat is niet officieel bevestigd. Heel wat fans posten foto’s van de zangeres op Instagram met het bijschrift “welterusten”.
Mentale gezondheidsproblemen
Begin dit jaar probeerde Hara al zelfmoord te plegen, maar ze werd op tijd gevonden. “Ik ben aan het herstellen. Ik ondervond pijn van een aantal problemen, maar vanaf nu zal ik mijn best doen om weer positief in het leven te staan”, maakte ze destijds bekend.
De muzikale carrière van Goo Hara begon in 2008 toen ze zich aansloot bij de K-popgroep Kara. Ze werd in één klap bekend en ging later solo. In 2014 kreeg ze haar eigen realityprogramma en ze werd ook presentatrice van een Koreaanse talentenshow.
Het is duidelijk dat sommige K-popsterren met mentale gezondheidsproblemen kampen. Zo werd pas nog de 25-jarige zangeres Sulli dood aangetroffen in haar appartement. Zij deed vaak eigenaardige uitspraken. Zo zei ze tegen de pers dat ze geen bh droeg omdat “dat hoort bij vrijheid” en beschuldigde ze haar fans van “staarverkrachten”. Dat betekende volgens haar “zo lang naar iemand staren tot die zich aangerand voelt”.
Ook gaf ze vorig jaar op televisie toe last te hebben van paniekaanvallen. Ze zat ook met een zware depressie, die volgens haar entourage mee veroorzaakt werd door de cyberpesterijen.
Nog een triest slachtoffer van de K-popgekte: Jong-hyun Kim van de boyband SHINee, die in 2017 levenloos aangetroffen werd in zijn woning. Ook hij zou gekampt hebben met een depressie en zou zelfmoord hebben gepleegd.
Keiharde industrie
In de K-popwereld begint steeds meer het besef te groeien dat er iets moet veranderen. In de sector worden jongens en meisjes vanaf jonge leeftijd met de harde hand opgeleid om de ideale popster te worden. Ze moeten zich aan een streng dieet en trainingsschema houden en moeten beantwoorden aan een onrealistisch schoonheidsideaal, waardoor plastische chirurgie onder K-popsterren eerder regel dan uitzondering is. Alleen de besten blijven uiteindelijk over.
Wie met vragen zit rond zelfdodingen nood heeft aan een gesprek, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.