‘Kandidaat-premier’ Jambon richt zich tot de Franstaligen in videoboodschap: N-VA-campagnemotor draait volop om hem te lanceren

N-VA zet nog een tandje bij om Jan Jambon (N-VA) als ‘kandidaat-premier’ in de markt te zetten. Op de voorstelling van het economisch programma van de N-VA zette hij alvast het juiste imago neer: dat van de ‘staatsman’ die ‘klaar is’ om ‘verantwoordelijkheid te nemen’. Morgen richt hij zich ook nog eens rechtstreeks aan de Franstaligen in een videoboodschap.

In 2014 was het nog N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich in een video-boodschap richtte tot de ‘Franstalige medeburgers’. Dit jaar is het de fameuze kandidaat-premier, Jan Jambon (N-VA) die de honneurs mag waarnemen. “We hebben het vandaag opgenomen, morgen gaat het live”, zo vertelt hij newsmonkey.

Het filmpje past in de versnelling die de N-VA plaatst om Jambon als dé man van het moment neer te zetten, de grote staatsman die klaar is om België (niet Vlaanderen) te gaan leiden. Bij N-VA zien ze Jambon als het breekijzer om de kiesstrijd open te wrikken en een stuk naar hun hand te zetten: de man die hen geloofwaardigheid geeft op vlak van bestuur en duidelijk maakt dat centrumrechts verder moet gaan.

Wie koos er dit decor?

De persconferentie over het sociaal-economische programma van de partij was dan ook helemaal rond Jambon gebouwd, De Wever bleef strategisch thuis “om Jan alle ruimte te geven”. En het moet gezegd, de Antwerpenaar kan een podium nemen, en overtuigend de pose van homme d’éat neerzetten. Alleen jammer dat de N-VA een schlemielig zaaltje met gifgroen tapijt in een anoniem Brussels hotel had gekozen als setting. Vorige verkiezingen was een dergelijke voorstelling nog in een machtig decor op de hoogste verdieping van een torengebouw met uitzicht op heel Brussel. “De kas was leeg”, grapt een N-VA-spindoctor verontschuldigend. Foutje op, of liever met de set dus.

“Als ik straks de kans krijg om premier te worden, zal ik er alles aan doen om de remmen die federaal nog op de arbeidsmarkt zitten weg te nemen. Heel concreet: SWT (burgpensioen) moet op de schop, de werkloosheid gaan we beperken in de tijd, de arbeidswetten gaan we soepeler maken, en het arbeidsoverleg gaat gedecentraliseerd worden. Dit zijn geen hocus-pocus maatregelen, dit is betaalbaar, geen fictie, maar concrete punten die we aan de federale onderhandelingstafel gaan verdedigen”, zo stelt Jambon.

De verdere speerpunten van het economische programma zijn ook geen verrassing. De belastingen moeten omlaag, de begroting moet in evenwicht, en de tewerkstellingsgraad moet omhoog.

“Ik zal als premier zorgen dat de dash er niet uit valt”

Maar het moet gezegd, zonder een becijfering van alle voorstellen klinkt het allemaal niet zo spectaculair. N-VA belooft zoals in 2014 bij de start van Michel I ook nu een begroting in evenwicht. Maar de cijfers komen pas over een week, als het Planbureau het N-VA-plan, net als de financiële plannen van de andere partijen heeft berekend.

“Ik zal er als premier voor zorgen dat we niet meer na 2/3 van de rit stilvallen, dat de dash eruitvalt zo als nu is gebeurd. Dat we vijf jaar verder werken. Om niet stilt te zitten is leiderschap nodig, daar wil ik me voor inzetten, door de leiding van de regering te nemen”, zegt Jambon, met toch een stevige sneer naar huidig premier Charles Michel (MR).

Maar verder leest heel het sociaal-economisch programma toch als één grote uitnodiging naar de MR van Michel om opnieuw samen een regering te vormen federaal. Het is dus aanvallen op de Franstaligen lanceren, maar dan toch vooral op de PS en Ecolo. “We moeten via het centrumrechts beleid de economie een boost geven, we mogen vooral de groen-rode horrorfilm niet moeten ondergaan”, zo zegt Johan Van Overtveldt (N-VA), de ex-minister van Financiën die Jambon flankeert.

Geen claim op ‘Werk’ als minister

Dat een pak voorstellen zich situeren op het departement ‘Werk’, nu van de grote N-VA-boeman Kris Peeters en z’n kabinet, mag niemand ontgaan. Maar of N-VA daarmee nu het departement ‘Werk’ straks ook claimt? “We gaan niet alle posten op voorhand invullen hé, straks kan je een hele regering samenstellen met iedereen z’n eisen”, zo is te horen.

Ook afscheidnemend Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is van de partij. “De waarheid is dat voor heel het land de werkzaamheidsgraad omhoog moet. Maar als ze in Wallonië met de PS en Ecolo de robottaks willen invoeren, als ze een vierdagenwerkweek willen installeren, en wat nog allemaal, dan is dat aan hen om de prijs daarvoor te betalen. Daar gaan wij niet aan meedoen. Dit zijn heel redelijke voorstellen. Hier zit niets extreem in, om federaal iedereen mee te krijgen”, zegt Muyters.

“Als Wallonië zich op links terugtrekt, dan pleiten wij voor het confederalisme. Maar als het gaat, dan willen we met centrumrechts verder”, zo herhaalt Jambon nog eens. De deur naar MR (en zelfs cdH) staat zo open. Morgen nog een rechtstreekse boodschap, in het Frans, voor het Zuiden, en Jambon is gelanceerd. Nu zien of het de campagne in een bepaalde plooi kan leggen.

Meer
Lees meer...