Kate Middleton lijdt aan zeldzame zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum. Wat is dat eigenlijk?

Wij zijn allemaal in de wolken omdat Kate Middleton zwanger is, maar de hertogin van Cambridge lijdt aan hyperemesis gravidarum. De ziekte is een ernstige aandoening die tijdens de zwangerschap kan optreden. Vrouwen die de aandoening hebben, kunnen zo’n 60 keer per dag overgeven, maar dat is niet alles …

Deze ochtend kondigde het Britse paleis prachtig nieuws aan: prins William en zijn vrouw Kate verwachten een derde kindje. Daarnaast deelden ze ook het minder goede nieuws, dat Kate dezelfde aandoening heeft als bij haar vorige zwangerschap, namelijk hyperemesis gravidarum. Een serieuze aandoening die voorkomt bij zwangere vrouwen.

Naast zwangerschapsmisselijkheid, waar ongeveer 60 tot 70 procent vrouwen last van heeft, zorgt deze aandoening voor extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap. Volgens Daghni Rajasingam, woordvoerder van het Koninklijk College van Verloskundigen en Gynaecologen, betekent hyperemese ‘misselijk’ en gravidarum ’tijdens de zwangerschap’.

Wat is het verschil met zwangerschapsmisselijkheid?

Eerst en vooral valt zo’n extreme misselijkheid enorm hard op. Vrouwen die de ziekte hebben kunnen tot 60 keer per dag overgeven. In tegenstelling tot ‘normale zwangerschapsmisselijkheid’, verdwijnt HG niet na een bepaalde periode. Meestal blijven de vrouwen met de ziekte totdat de baby wordt geboren.

Voorlopig is de oorzaak van HG nog onduidelijk, maar waarschijnlijk is dat een zeer sterke reactie op de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Stress zou ook het risico op HG vergroten.

Wanneer heb je de ziekte?

Ongeveer één tot twee procent van de zwangere vrouwen heeft HG. Ondanks het fenomeen heel zeldzaam is dankzij goede medische zorg, is het toch belangrijk op tijd te zijn bij de ziekte. Indien er niets wordt gedaan, kan de aandoening in ernstige gevallen zelfs leiden tot de dood van de moeder en haar ongeboren baby.

Doordat vrouwen met HG zo vaak moeten overgeven, hebben ze ook last van gewichtsverlies en uitdroging. Je merkt dat je lichaam uitdroogt door minder te moeten plassen en donkere urine. Overmatig overgeven brengt veel meer symptomen met zich mee dan je denkt:

  • Hoofdpijn
  • Extreme vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Hartslag verhoogt door uitdroging
  • Verhoogde bloeddruk
  • Vitaminetekort

Daarnaast kunnen ook nog enkele levensbedreigende complicaties vormen zoals perifere neuropathie en stollingsstoornis.

Behandeling

Om ernstige complicaties te voorkomen, is een agressieve behandeling nodig in het begin van de zwangerschap. Meestal wordt eerst een braakremmend middel toegediend om het overgeven tegen te houden. Het tekort aan vocht wordt gecompenseerd met een infuus en bepaalde tekorten (zoals vitaminen) worden aangevuld door sondevoeding.

Daarnaast wordt aangeraden om te luisteren naar je lichaam. Je mag niet over je grenzen gaan, want anders wordt de misselijkheid alleen maar erger. Je dokter om extra advies vragen, kan nooit kwaad.

Meer
door Redactie
Lees meer...