Kerncentrale in Armenië stilgelegd na blikseminslag

Een blikseminslag heeft geleid tot een onverwachte stillegging van de enige kerncentrale in Armenië. Het incident vond plaats op vrijdagavond en zorgde ervoor dat de centrale tijdelijk werd losgekoppeld van het elektriciteitsnet.

Op vrijdagavond om 21.55 uur sloeg de bliksem in bij de enige kerncentrale van Armenië, gelegen op ongeveer 25 kilometer buiten de hoofdstad Jerevan. Door de inslag werden de veiligheidssystemen van de centrale automatisch geactiveerd, wat resulteerde in een onmiddellijke stillegging en loskoppeling van het elektriciteitsnet. Dit werd bevestigd door bronnen ter plaatse.

De Armeense overheid houdt de kerncentrale nauwlettend in de gaten. De veiligheidssystemen van de installatie zijn ontworpen om in dergelijke noodsituaties automatisch te reageren. “De systemen traden zoals verwacht in werking en de centrale werd veilig afgesloten”, zegt de woordvoerder van de centrale.

Herstelwerkzaamheden in volle gang

Na de blikseminslag zijn er onmiddellijk herstelwerkzaamheden gestart om de operationele status van de kerncentrale te herstellen. De relevante autoriteiten en technische teams zijn momenteel hard aan het werk om de centrale weer volledig operationeel te krijgen. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe lang de herstelwerkzaamheden zullen duren en wanneer de centrale weer aan het elektriciteitsnet gekoppeld zal worden.

Meer
Lees meer...