Kinderen zijn de grootste slachtoffers in Gaza-crisis      

Met branded content van Unicef

Volgens UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, worden kinderen het zwaarst getroffen door de crisis in Gaza. De cijfers die zij en andere organisaties meedelen, zijn op zijn zachtst gezegd ontstellend. Verschillende organisaties trekken aan de alarmbel. Cijfers van de Verenigde Naties en het Palestijnse ministerie van Gezondheid tonen aan dat er in vier maanden aanhoudende crisis in Gaza al meer kinderen zijn overleden dan in alle oorlogen de afgelopen vier jaar samen, inclusief de bloederige oorlog in Oekraïne.

Philippe Lazzarini is een Zwitsers-Italiaanse humanitaire hulpverlener en hoofd van de VN-organisatie UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East). Hij sprak eerder de Algemene Vergadering van de VN toe. Op X beschrijft hij de situatie als «een oorlog tegen kinderen» en roept hij op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren​. UNICEF blijft eveneens oproepen om alle vijandelijkheden onmiddellijk te staken.

Als individu kun je het verschil maken door te doneren aan organisaties die actief zijn in Gaza en hulp bieden. Voor de kinderen van Gaza doneren, kan bij UNICEF. Deze organisatie levert medische benodigdheden, voedsel, waterzuiveringstabletten en hygiënekits aan de getroffen families. De giften aan UNICEF zijn fiscaal aftrekbaar.

Verontrustende statistieken

Gegevens van het Palestijnse ministerie van Gezondheid tonen aan dat er tussen oktober 2023 en februari 2024 al meer dan 12.300 kinderen in Gaza zijn omgekomen. Deze cijfers worden als betrouwbaar beschouwd. Ook cijfers van UNICEF tonen aan dat de humanitaire situatie er meer dan kritiek is. De families in Gaza hebben te maken met een enorm tekort aan voedsel, drinkbaar water en medische zorg. Ongeveer een half miljoen kinderen kunnen er niet naar school. Ruim 87% van alle schoolgebouwen, inclusief alle universiteiten, is er verwoest. En niet-verwoeste scholen worden vaak gebruikt voor militaire operaties. Ongeveer 95% van de bevolking heeft te maken met ernstige voedseltekorten.

Ondervoeding en ziekte bij kinderen

De humanitaire crisis in Gaza heeft geleid tot een enorme toename van ondervoeding onder kinderen. In het noorden van Gaza krijgt ongeveer 31% van de kinderen onder de twee jaar al te maken met acute ondervoeding en de cijfers dalen niet. Volgens UNICEF-gegevens verkeren 9 op de 10 kinderen in ernstige armoede en krijgen 175.000 kinderen onder de vijf jaar met een of meerdere infectieziekten te kampen. Het risico op hongersnood en epidemieën wordt met de dag groter.

Vernietiging van infrastructuur

De voortdurende luchtaanvallen en blokkades hebben geleid tot een tekort aan essentiële levensbehoeften, zoals voedsel, water, elektriciteit, medicijnen en medische zorg. De meeste schoolgebouwen in Gaza zijn beschadigd of verwoest, waardoor kinderen geen toegang meer hebben tot onderwijs. De gevolgen hiervan zullen zich op de lange termijn blijvend laten voelen. Slechts een op de drie ziekenhuizen in Gaza zijn op dit moment nog operationeel. Ze zijn overbevolkt, ze krijgen te maken met te weinig middelen en bovendien worden ze ook gebruikt als schuilplaats voor mensen die geen kant op kunnen.

De ontziltingsinstallaties en waterpompstations die nog operationeel zijn, ervaren de gevolgen van een ernstig tekort aan brandstof. UNICEF zet zijn middelen in om hulpgoederen en hulpvoorraden naar kinderen en gezinnen in Gaza te brengen, maar deze vrachtwagens worden slechts mondjesmaat toegelaten. Tegelijkertijd krijgen de humanitaire werkers te maken met situaties van extreme onveiligheid. 

Psychologische impact van leven op een kerkhof

Al vóór de huidige crisis hadden 800.000 kinderen in Gaza behoefte aan psychosociale hulp. De huidige omstandigheden verergeren deze noodzaak alleen maar. Verhalen van vierjarige kinderen die door de stress en angst hun eigen haren uittrekken en armen openkrabben, zijn hartverscheurend. En ze zijn volgens ooggetuigen en humanitaire werkers spijtig genoeg ook dagelijkse kost​. Het water raakt intussen op. De Gazastrook heeft geen betrouwbare waterbronnen en is geheel afhankelijk van de ontziltingsinstallaties die het zeewater omzetten tot drinkbaar water. Door het gebrek aan brandstof functioneren deze installaties niet.

Humanitaire hulp en behoefte aan steun

De in de door het geweld verscheurde Gazastrook actieve hulporganisaties doen hun best om hulp te bieden, maar de omstandigheden maken dit extreem moeilijk. Sinds oktober zijn 715 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnengekomen, maar dit is lang niet genoeg om aan de behoeften te voldoen. Er is dringend behoefte aan een veilige en onbelemmerde toegang voor humanitaire hulp om de levensbedreigende situatie te verlichten​. Daarvoor is een staakt-het-vuren essentieel. De situatie in Gaza vraagt om onmiddellijke internationale aandacht en actie. Donaties aan organisaties als UNICEF, een onpartijdige en neutrale hulporganisatie, worden gebruikt om de levensomstandigheden van kinderen in Gaza onmiddellijk te verbeteren.

Meer
Lees meer...