KKK-leider claimt dat “er nog nooit zoveel leden zijn bijgekomen als nu”, maar dat nemen we best met een korreltje zout

KKK-leider claimt dat “er nog nooit zoveel leden zijn bijgekomen als nu”, maar dat nemen we best met een korreltje zout

Volgens een leider van de Ku Klux Klan zouden er nog nooit zoveel leden zijn bijgekomen als sinds de inauguratie van Amerikaans president Donald Trump. Diezelfde leider dreigde onlangs nog een Latijns-Amerikaanse journaliste “het land uit te branden”. Hij stelt nu dat hij misbegrepen is. Hij bedoelde het niet als een persoonlijke aanval … maar een dreigement naar alle immigranten.

“Ik doe dit al twintig jaar lang en ik heb de Klan nog nooit aan dit tempo weten groeien.” Dat zegt Chris Barker, een van de leiders binnen de Ku Klux Klan, aan The Independent. Hij stelt zelfs dat het moeilijk is om bij te houden, “omdat er zoveel leden blijven bijkomen”. Chris Barker is de leider, of de Imperial Wizard, van de Loyal White Knights of the Ku Klux Klan, een antisemitische groepering die in 2012 is opgericht naar het beeld van de originele Ku Klux Klan en nu zo’n 200 leden telt.

Na de extreemrechtse betoging in Charlottesville zouden er 50 mensen zich hebben aangeboden in amper één dag. De volgende dag waren dat er al 80. “Tijdens het presidentschap van Obama piekte het ledenaantal. En nu met Trump als president lijkt het zelfs nog beter te gaan, omdat er steeds meer blanken trotser worden”, legt Barker uit. “Een hele hoop blanken zijn trots dat er weer mensen opkomen voor hun eigen soort”, zei Barker tijdens de betogingen in Charlottesville, waar één persoon om het leven kwam en er nog tientallen gewonden vielen. “Je kan een hond maar zo lang in de hoek duwen voordat hij je naar de keel springt.”

Niet echt theoretisch onderbouwd

Al moeten dergelijke uitspraken over groeiend succes altijd met de nodige argwaan worden bekeken. Allereerst doen ze wel vaker uitspraken die niet echt theoretisch onderbouwd zijn en een loopje met de werkelijkheid nemen. Zo heeft Barker bijvoorbeeld in het verleden al gezegd dat de hersenen van zwarten minder ontwikkeld zouden zijn dan die van blanken.

Maar ook daarnaast maken extreemrechtse groepen er vaak een gewoonte van hun cijfers te overschatten. “De groep van Barker heeft eigenlijk vooral leden verloren in het afgelopen jaar, dat omwille van hun slechte reputatie”, zo liet Carla Hill, onderzoekster bij de Anti-Defamation League, weten aan The Independent. Het is volgens haar nog afwachten of de hetze rond de betogingen in Charlottesville dergelijke antisemitische en racistische groepen ten goede zal komen. “Velen zien het als een groot succes”, zegt Hill, “anderen worden dan weer afgeschrokken door reacties die vele herkende aanwezigen hebben gekregen.”

epa

De algemene ledenaantallen zouden enorm gedaald zijn na 1920, de absolute piek in bekendheid van de KKK met meer dan vier miljoen leden. Maar volgens andere bronnen heeft Barker wel een punt. Zij zien een kleine stijging in het afgelopen jaar. Zo zouden er nu tien KKK-groepen meer zijn dan in 2016, toen er nog 30 waren.

Geen persoonlijk dreigement

Diezelfde Barker kwam vorige week in het nieuws toen hij een Afro-Latijns-Amerikaanse journaliste in een interview bedreigde. Hij vroeg haar meteen “waarom ze niet terugkeerde naar haar eigen land” en zei haar dat hij “haar het land zou uitbranden”. De KKK-leider contacteerde zelf The Independent om dat recht te zetten. Hij zou haar namelijk niet persoonlijk hebben bedreigd … Hij bedoelde het als dreigement naar immigranten in het algemeen, niet de journaliste persoonlijk.

Barker was trouwens helemaal niet opgezet met hoe het interview verlopen is. Hij zegt misleid te zijn geweest. Hij zou op voorhand aan Univision hebben gezegd dat hij “geen zwarten op zijn eigendom toelaat”. “En mevrouw Guzman (de producer van Univision, red.) heeft dus volledig haar woord gebroken door die journaliste mee te nemen”

Gesponsorde artikelen