Kleine Finse stad overleefde teloorgang Nokia en wordt pionier op het vlak van 5G

Kleine Finse stad overleefde teloorgang Nokia en wordt pionier op het vlak van 5G

Oulu, een kleine Finse stad ruim vijfhonderd kilometer ten noorden van Helsinki, wordt mogelijk één van de grote centra voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën rond onder meer het Internet of Things (IoT) en mobiele technologieën van de vijfde generatie (5G). Daarmee zou de stad, in een ver verleden vooral steunend op de productie van leer en houtpulp, voor de tweede keer op enkele decennia dankzij de technologie een economische heropleving kunnen realiseren.

Dankzij de successen van Nokia kende het Finse stadje Oulu een eerste economische hoogconjunctuur. In 2011 had het Finse bedrijf meer dan 4.000 werknemers is de universiteitsstad. Toen het moeilijk ging met het bedrijf had dat negatieve gevolgen voor de stad, maar die gevolgen lijken ze nu achter zich te kunnen laten.

De vestiging van Nokia in Oulu had naast een productiesite ook een onderzoekscentrum. Hierdoor kwam er een grote groep specialisten naar het stadje dat zo’n tweehonderdduizend inwoners telt. Dit zorgde voor een sterke economische periode.

Smartphone

Omdat het bedrijf de overstap van mobiele telefoon naar smartphone grotendeels had gemist, kon Nokia een zware terugslag niet vermijden. Dat was ook sterk merkbaar in Oulu. Nokia moest in zijn lokale vestiging 3.500 werknemers ontslaan. Bij plaatselijke toeleveranciers verdwenen nog eens 3.000 banen.

Op dat ogenblik leek de toekomst van Oulu nog weinig beloftes in te houden. De stad beschikte over een gigantische technologische knowhow, maar kon die niet meer in praktijk omzetten. Een groot deel van de voormalige Nokia-specialisten besloot echter ter plaatse te blijven om aan nieuwe initiatieven te werken. Daardoor werd een nieuwe technologische biotoop gecreëerd, die tot op dit ogenblik al tot meer dan zeshonderd nieuwe bedrijven heeft geleid.

5G-technologie

Het tewerkstellingsniveau in Oulu ligt op dit ogenblik zelfs nog hoger dan tijdens de hoogdagen van Nokia.Oulu is ook de enige stad in de wereld die een 5G-infrastructuur heeft aangelegd waar ondernemingen hun nieuwe toepassingen kunnen testen. Nokia, dat zich inmiddels tot een netwerkspecialist heeft omgebouwd, blijft nog wel de grootste werkgever van de regio.

Gesponsorde artikelen