Klimaatmars in Antwerpen lokt slechts “kleine 3.000” betogers, 1.500 in Brussel

Voor de achtste donderdag op rij trekken jongeren op straat om te protesteren tegen het klimaatbeleid. Vandaag moet het zwaartepunt in Antwerpen liggen, waar naast Anuna De Wever en Kyra Gantois ook de Zweedse activiste Greta Thunberg aanwezig is. Maar de cijfers van de politie blijven steken op een povere 3.000 betogers, een pak minder dan de afgelopen weken dus. 

De voorbije vier donderdagen kwamen er ook in Antwerpen enkele honderden op straat om hun ongenoegen te uiten over het huidige klimaatbeleid, maar voor het eerst is de koekenstad ook het zwaartepunt van de klimaatmarsen.

“Kleine 3.000”

Oorspronkelijk stond de klimaatmars vandaag gepland in Gent, maar de opeenvolging van verschillende manifestaties in de Oost-Vlaamse hoofdstad werd de politie stilaan te veel. Daarom werd er uitgeweken naar Antwerpen, waar ze zich voor het eerst opmaakten voor een massale opkomst. Maar die bleef dus uit. De Antwerpse politie bleef bij op slechts 3.000 betogers steken. Al spreekt de organisatie zelf over 4.000 deelnemers.

De mars vertrok rond 9.30 uur aan het Operaplein en baant zich nu een weg door de stad met niets na 11 uur als eindpunt de Groenplaats.

Zondag trokken er nog 10.000 betogers door Gent, vorige week in Brussel waren dat er 7.500. Maar vandaag in Antwerpen dus een tegenvallende 3.000, dat ondanks de aanwezigheid van zowel initiatiefnemers Anuna De Wever en Kyra Gantois als de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Die laatste is strikt gezien geen klimaatspijbelaar vandaag, want de Zweedse ‘geniet’ van een schoolvakantie, die ze dus in ons land doorbrengt. Vrijdag trekt ze naar het Duitse Hamburg om daar te klimaatspijbelaars te steunen.

Versnippering

Een teleurstellende opkomst dus. Daar zal de lastminutewijziging naar Antwerpen ongetwijfeld mee te maken hebben, alsook het vroege startuur.

Zoals al enkele weken het geval is, zijn er ook vandaag nog klimaatmarsen in andere steden. In Mechelen zal een eerste echte mars plaatsvinden, daar werden zo’n 600 jongeren verwacht maar zijn er al zeker meer dan 1.000 op straat gekomen. Ook in Brussel is er opnieuw een klimaatmars aan de gang. Volgens een eerste telling van de politie daar zouden er 1.500 betogers in de hoofdstad zijn.

Die versnippering moest de klimaatmarsen een tweede adem geven. Na de recordopkomst van maar liefst 35.000 klimaatspijbelaars midden januari, zakte dat aantal al sterk de week erop, naar ‘slechts’ 12.500. Al was de decentralisering toen eigenlijk al ingezet. Naast de 12.500 in Brussel kwamen er nog eens bijna 15.000 op straat in Luik. In totaal dus nog een heel mooie opkomst.

Begin februari stonden er marsen gepland in Brussel, Antwerpen, Kortrijk, Hasselt, Luik, Bergen, Aarlen en Leuven. In Leuven kwamen toen wel nog 10.000 jongeren op straat. Een week later was dat in Brussel ook nog 11.000, al klonken er ook toen al teleurgestelde stemmen.

Meer
Lees meer...