KMI geeft code oranje en geel: lokaal kans op spekgladde wegen

KMI geeft code oranje en geel: lokaal kans op spekgladde wegen

Het KMI waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen in heel België. Door bevroren regen of sneeuw kan het wegdek spiegelglad zijn. In de nacht van zaterdag op zondag heeft het Agentschap Wegen en Verkeer zo’n tweehonderd ton zout gestrooid. Daardoor zouden de meeste grote wegen nu goed berijdbaar moeten zijn. Lokaal is er nog kans op spekgladde wegen.

In Vlaams-Brabant, Brussel, Limburg en Wallonië geldt code oranje: gladheid die het verkeer zeer gevaarlijk maakt. Het KMI raadt chauffeurs aan om genoeg afstand te houden in het verkeer en zoveel mogelijk verplaatsingen uit te stellen. Dat melden de VRT en de kranten van Het Mediahuis. In Wallonië blijft die code oranje de hele dag van kracht.

Enkele tips voor veilig rijgedrag

Het KMI raadt chauffeurs het volgende aan:

  • Zet de snuit van de wagen uit de wind.
  • Dek de motor af.
  • Als u een garage hebt, zet dan de auto binnen.
  • Schakel de energievreters uit bij het starten.
  • Als de wagen moeilijk start, zet dan de lichten even aan en uit om de batterij te stimuleren.
  • Laat de batterij opladen door een wegenwachter als die plat zou zijn en rij minstens 30 kilometer of een halfuur.
  • Zet de verwarming niet op volle kracht tijdens de eerste minuten van uw rit.

Sneeuw in de Ardennen

Vandaag wordt er veel bewolking verwacht met af en toe een bui, soms voorafgegaan door bevroren regen of sneeuw. In de Ardennen gaat het sneeuwen. Doorheen de dag wordt het zachter met maxima rond 9 graden aan zee en tussen 4 en 6 graden in het centrum van het land. Tegen de avond is er kans op mist en wordt het droger. In de nacht van zondag op maandag blijft het meestal droog met minima tussen nul graden in de Ardennen en zes graden in het westen van het land.

In het begin van volgende week blijft het zacht met vrij veel bewolking met een kleine kans op regen. Donderdag mogen we ons verwachten aan harde regen en veel wind en vanaf vrijdag wordt het opnieuw kouder met winterse buien.

Gesponsorde artikelen