Kofi Annan, ex-secretaris-generaal van VN, gestorven. Wie was hij?

Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), is overleden. Hij werd 80 jaar.

Kofi Annan is gestorven. Dat meldt de BBC. Hij was secretaris-generaal van de VN van 1997 tot 2006. Onder zijn bewind heeft de VN vooral zijn focus gelegd op internationale conflicten en de strijd tegen armoede en tegen aids.

Annan kreeg in 2001 samen met de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede. De afgelopen jaren trad hij nog af en toe op als bemiddelaar in conflicten, onder andere in Kenia.

Hervormingen

Annan komt uit Ghana en startte in 1962 bij de VN. Hij wist geleidelijk op te klimmen en werd in 1994 hoofd vredesoperaties. In 1997 volgde hij Boutros Boutrosgali op als secretaris-generaal van de VN. Dat was geen kerstcadeau, want Annan had destijds tal van uitdagingen voor zich. Zo was de VN bijna failliet en was het de opdracht van Annan om de internationale organisatie grondig te hervormen. Zo’n 1.000 van de 6.000 VN-medewerkers moesten vertrekken.

Annan stond erom bekend een erg bekwaam diplomaat te zijn. Hij zette in op de vluchtelingenproblematiek in Afrika zonder de westerse wereld te benadelen. Toch kreeg Annan ook teleurstellingen te verwerken. Zo zijn er een aantal vredesmissies mislukt.

Van corruptie beschuldigd

Annan kwam vaak in de media en ging om met rockster en wereldverbeteraar Bono. Annan werd ook beschuldigd van corruptie in het dossier van het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. Maar liefst 10 miljard dollar verdween. Zijn zoon, Kojo Annan, speelde een grote rol bij de zaak. In het onafhankelijk onderzoek werd Annan uiteindelijk wel vrijgesproken.

Irakoorlog

Voor de oorlog in Irak wou Annan de VN-wapeninspecteurs hun werk laten doen. Hij reisde in 1998 nog naar Bagdad en kreeg van de toenmalige Iraakse dictator Saddam Hoessein de toestemming om wapeninspecteurs naar het land te sturen. Uiteindelijk bleek het toch om een loze belofte te gaan. De VS was niet tevreden met de missie van Annan, maar hij heeft de rest van de wereld wel laten zien niet de huisknecht van de VS te zijn.

Annan hield vol dat de beslissing om toch ten oorlog te trekken tegen Iran enkel genomen kon worden door de VN-Veiligheidsraad. Toch begon op 20 maart 2003 de Amerikaanse inval in Irak. Annan zei in zijn laatste interview nog dat de Irakezen beter af waren onder de dictatuur van Saddam Hoessein dan in hun huidige situatie.

Meer
Lees meer...