Koning stelt Maxime Prévot (Les Engagés) aan als bemiddelaar

Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, is door koning Filip benoemd als bemiddelaar. Hij heeft de taak om de vijf partijen in de Arizona-coalitie, waaronder Vooruit en MR, weer bij elkaar te brengen.

Vrijdagochtend was het nog onduidelijk wat de koning zou doen, maar het is nu aan Prévot om te onderzoeken of er nog een kans is voor de Arizona-coalitie. De vorige formateur, Bart De Wever (N-VA), gaf zijn opdracht terug nadat zijn plan mislukte. De Les Engagés-voorzitter krijgt tien dagen om de partijen dichter bij elkaar te brengen, waarna hij op maandag 2 september verslag moet uitbrengen aan de koning.

Maxime Prévot

Dat Prévot is aangesteld als bemiddelaar, is geen verrassing. Hij bleef vrijdagmiddag lang bij de koning en gaf geen verklaring af aan de pers, in tegenstelling tot andere partijleiders. Prévot lijkt de juiste persoon voor deze taak, omdat zowel zijn partij als cd&v zich als verzoeners opstellen in het conflict over de meerwaardebelasting. Terwijl MR deze belasting afwijst, willen Vooruit en cd&v die juist wel invoeren.

Of Prévot er daadwerkelijk in slaagt om de Arizona-coalitie weer op de rails te krijgen, is verre van zeker. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft meerdere keren benadrukt dat het niet alleen de meerwaardebelasting is waar hij tegen is, maar ook andere belastingverhogingen. Hij vindt dat zijn partij ten onrechte de schuld krijgt voor het mislukken van de onderhandelingen.

Het is nu afwachten of Prévot erin slaagt om de partijen weer aan tafel te krijgen. Er zijn weinig alternatieven, wat de druk om tot een oplossing te komen alleen maar groter maakt.

Meer
Lees meer...