Kopen of niet? Voor wie is de Xbox One X, de krachtigste console ooit, echt de moeite?

Wat marketing pitches betreft, kan het tellen: Microsoft brengt over een goeie twee weken “the world’s most powerful console”, ’s werelds krachtigste spelcomputer, uit. En, het is niet eens overdreven. Maar rechtvaardigt dat om meteen 500 euro voor de Xbox One X neer te tellen? Wel: it’s complicated.

Feit: met de Xbox One X heeft Microsoft een console gebouwd die op zowat alle vlakken die van de concurrenten overtreft. En eigenlijk is er maar één echte concurrent, de PlayStation 4 Pro.

Da’s eigenlijk wel nieuw. Want de originele Xbox One moest op dat vlak de duimen leggen voor de originele PlayStation 4. Met de X neemt Microfot voor het eerst, ten minste qua design en hardware, een voorsprong.

Microsoft heeft momenteel 26% van de consolemarkt voor videogames, Sony zit aan 51%. Er zijn bijna 65 miljoen PlayStation 4’s verkocht sinds de lancering in 2013. Van de Xbox One, euh, officieel weten we het niet. Microsoft stopte in oktober 2015 met het geven van specifieke verkoopcijfers van z’n vlaggeschip. De reden: het was wellicht een beetje te deprimerend.

Al bij al zou het niet eens de helft zijn van de PS4, hooguit 30 miljoen, en daarvan werden er dan bovendien nog 19 miljoen in alleen de VS verkocht. In Europa staan vier keer meer PS4’s in woonkamers dan Xboxen. En in Japan, het thuisland van console-gaming, zijn er weken dat er in heel het land niet eens 50 Xbox One’s verkocht worden.

Microsoft is wat de Xbox One X betreft aandoenlijk realistisch: het verwacht niet dat het ineens Sony naar de kroon zal steken. Desalniettemin is er alvast één opsteker: de voorverkoop van de Xbox One X is de beste die ze ooit hebben gehad bij Microsoft voor een console. Cijfers, helaas, krijgen we niet, maar er zijn wel forecasts gelekt en daarin staat dat Microsoft denkt tegen 2021 20 miljoen X’en te verkopen wereldwijd.

Compatibel

Opvallend: het verwacht dat het eerste anderhalf jaar z’n huidige console, de Xbox One S, sowieso beter zal verkopen dan de X. En daarmee zijn we bij het volgende beland: de nieuwe Xbox One is niet echt wat dan “next generation” heet. Het dus eigenlijk hetzelfde verhaal als de PlayStation 4 Pro, een PlayStation 4 met een turbo erin.

Het beste bewijs daarvoor is dat je alle games gemaakt voor Xbox One en een hoop die gemaakt werden voor de Xbox360 zonder problemen draait op de nieuwe X. Voor ongeveer 130 van die bestaande games komt er wel een 4K-upgrade en toegegeven, Microsoft maakt het voor wie nu een Xbox One heeft heel simpel om z’n games over te zetten naar de X. Je kan zelfs al die extra 4K-upgrades van de games op je Xbox One binnenhalen voor de X uitkomt, zodat je van dag één de gepimpte versies kan spelen.

De bewonderenswaardige focus op het handhaven van compatibiliteit over drie generaties Xbox betekent dat Microsofts handen gebonden zijn als het aankomt op een ​​meer fundamentele opstap naar een next gen-platform.

De CPU van de X is niet echt zo’n geweldige opstap van die in One S bijvoorbeeld, zeker gezien wat er op dat vlak ondertussen mogelijk zou zijn. Het zijn vooral de GPU en het geheugen die opmerkelijke verbeteringen kregen, en dat toont ons meteen wat je mag verwachten, want daardoor kunnen game-ontwikkelaars zich toeleggen op het duwen van pixels het verbeteren van de beeld- en laadsnelheid.

Verschil HD en 4K

De Xbox One X is dus vooral een verhaal van sneller laden en games die er mooier uitzien. De sprong naar 4K-resolutie klinkt indrukwekkend, maar eerlijk gezegd, de doorsnee gamer gaat daar minder van onder der indruk zijn dan de sprong destijds van 720p naar 1080p (HD).

Om het verschil te zien heb je sowieso een televisie nodig die 4K ondersteunt. Wie geen 4K-tv (of monitor) heeft, haalt alleen voordeel uit de X door z’n snellere laadtijden.

De Xbox One X heeft weliswaar, net als de 100 euro goedkopere PS 4 Pro, iets aan boord dat “supersampling” heet, een soort anti-aliasing dat games in 1080p of gewone HD dus er ook ietsje beter doet uitzien, maar, echt, daarvoor moet je het niet doen.

Zo ver zijn we dus al: wie geen 4K-tv heeft of van plan is er eentje te kopen, maar die nu een Xbox One heeft en een HD-televisie, heeft eerlijk gezegd maar weinig redenen om een X te kopen.

Heb je wel een 4K-tv? Wel, in tegenstelling tot de PS 4 Pro die eigenlijk geen native 4K aankan maar alleen 4K-upscale, zou je het verschil wel degelijk moeten zien. Terwijl opgewaardeerd games voor de PS 4 Pro vooral scherper zijn, maar eigenlijk niet meer detail tonen, zou dat laatste voor de Xbox One X wel het geval moeten zijn. Hier is een voorbeeld:

Forza

De enige game echter waar we dat echt heel goed bij zagen en de moeite vonden (toegegeven, we hebben er maar een paar gezien) is Forza 7, het vlaggenschip racespel van de Xbox. In de 4K-versie voor de X van Gears of War 4 bijvoorbeeld, was het verschil veel minder merkbaar met een 4K-ge-upscalede versie op een One S.

De One S had ook al HDR aan boord, iets waar je alweer een tv voor nodig heeft die dat ondersteunt. Ook de X en de PS 4 Pro ondersteunen HDR. High dynamic range (HDR) duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven).

HDR maakt wel degelijk een verschil, ten minste voor de handvol games die het ondersteunen. De originele Xbox One had het niet, maar, alweer, om nu daarvoor naar een X over te stappen? Niet echt.

Een 4K-tv kopen dan maar?

Wie voor een nieuwe tv staat, moet niet twijfelen: het zou een beetje idioot zijn om niet voor 4K te gaan, want het wordt wel degelijk de norm. Je kan ook al 55 inch-toestellen vinden nu voor rond de 750 euro, maar, als je ook HDR 10 wil, reken toch maar op 1.000 euro en meer.

De Xbox One X heeft ook, in tegenstelling tot de PS4 Pro een 4K blu ray-speler. Dat is interessant voor cinefielen; films in 4K op blu ray zijn echt wel spectaculair. Ze zijn overigens ook beter van beeldkwaliteit dan wat Netflix als 4K streamt. Daarbij moet wel gezegd worden dat het aanbod van films op 4K blu ray groeit, maar niet enorm is. En zo’n schijfje kost al gauw 20 euro. Maar, wie apart een 4K blu ray-speler zou kopen, is daarvoor minimum 200 euro en eerder 400 kwijt. En in de X zit ie dus gewoon in.

Dus voor wie?

Eerlijk gezegd zien we weinig mensen overstappen van PlayStation naar Xbox door deze nieuwe machine. Je moet dan met een lege games-bibliotheek beginnen en het verschil tussen een PS4 en deze Xbox One X rechtvaardigt zeker niet die investering van 500 euro (en dan heb je dus nog geen games).

Wie al een Xbox One heeft, of zelfs nog zit met een Xbox 360, gaat wel profijt doen, zeker als je een televisie hebt die 4K aankan. De games die je al hebt en gratis “enhanced” worden (hier is de lijst) zullen er een pak beter uitzien. Ook al de games die je hebt en niet “enhanced” worden, zullen perfect speelbaar zijn op je nieuwe console. De laadtijden van en in de games zullen ook sneller zijn – reken in de meeste gevallen zeker dubbel zo snel.

Heb je geen 4K, maar wel een Xbox One of One S? Wel, het heeft volgens ons maar weinig zin om dan de X te kopen.

Blijft nog één scenario over: je hebt geen console, of een oude, en wil op de trein springen. De keuze is dan een PS4 Pro of deze Xbox One X lijkt ons. En hoewel de X krachtiger is en die 4K blu ray-speler heeft, is hij wel ongeveer 100 euro duurder. Da’s een afweging. Een andere, veel belangrijkere is deze: wat hebben je vrienden? Hebben ze voornamelijk PS4’s, dan moet je niet twijfelen, als je plant om veel te gaan spelen met iemand die een Xbox heeft, dan is de nieuwe X sowieso de beste optie.

Meer
door Redactie
Lees meer...