Kritiek uit regering op houding N-VA’ers in #Amadeogate: “Hendrik Vuye zoekt voor zichzelf manier om voort te leven zeker?”

Het koningshuis is een van de punten waarover N-VA en MR nooit vriendjes gaan worden. Want voormalig N-VA-fractieleider Hendrik Vuye beschuldigt de koning (en de eerste minister) ervan “buiten de grondwet te zijn getreden”, toen hij instemde met het huwelijk van prins Amadeo. “De regering heeft de situatie geregulariseerd”, reageert de premier.

‘Amadeogate’ is de zaak ondertussen gedoopt. Niet meteen wereldschokkend op zich: de oudste zoon van prinses Astrid, prins Amedeo, trouwde in juli 2014 in Rome met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Op dat moment verloor de prins, de zesde in lijn voor de troon, z’n rechten als opvolger. Want opvolgers moeten toestemming vragen om te trouwen, en dat had Amadeo niet gedaan.

16 maanden later stemde koning Filip alsnog in met het huwelijk, op 12 november via een koninklijk besluit. De situatie werd dus achteraf rechtgezet, retroactief zoals dat heet. “Mag niet”, zeggen parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (N-VA). Volgens de grondwet hadden de koning en de regering (met N-VA daarin) moeten toestemming vragen aan de Kamer én de Senaat. Dat is niet gebeurd, “ongrondwettelijk dus, dat besluit”, zo zegt Vuye.

Boek over de koning

De voormalige fractieleider van N-VA en z’n rechterhand, in de wandelgangen “het koningspaar van de N-VA” gedoopt, zijn bezig aan een boek over de koning. Dat belooft kritisch te zijn, de N-VA is dan ook een republikeinse partij. Veerle Wouters stelde de premier ter bevestiging nog eens de vraag, en die bevestigde: de toestemming is retroactief gegeven en geldt nu vanaf één dag voor het huwelijk.

In regeringskringen reageren ze een beetje verbaasd op de beschuldigingen van Vuye en Wouters. “De regering-Michel heeft de situatie geregulariseerd, niet meer of niet minder”, zegt Barend Leyts, de woordvoerder van premier Charles Michel. Hij wijst erop dat tijdens het huwelijk de regering in lopende zaken was. “Toen heeft de regering Di Rupo geen koninklijk besluit genomen. Deze regering heeft door de ondertekening de situatie geregulariseerd.”

In regeringskringen wijst men er fijntjes op “dat alle besluiten van de regering één en ondeelbaar genomen worden.” Dus ook de N-VA daarin. Waarom de N-VA’ers nu de regering viseren? “Blijkbaar zoekt Hendrik Vuye een manier voor zichzelf om verder te leven zeker?”, zo klinkt het. Vuye verloor vorige maand z’n fractieleiderschap aan Peter De Roover (N-VA).

Overigens was #Amadeogate vorige week al nieuws in de Franstalige pers. Le Vif pakte er toen mee uit, en ook de RTBF besteedde er een reportage aan. Want de regel is behoorlijk duidelijk: voor toestemming achteraf moet je langs het parlement. Mogelijks krijgt het huwelijk nog een constitutioneel staartje dus. Dan kan de N-VA meteen in de Kamer en Senaat stemmen over Amadeo’s huwelijk en z’n recht op de troon.

Meer
Lees meer...