Kweekvlees voor honden goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk

Kweekvlees voor honden goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk
Hond aan het snacken (bron: Pexels)

In het kort

  • Lab-gekweekt vlees is goedgekeurd voor verkoop in het Verenigd Koninkrijk, maar alleen als hondensnacks.
  • De cellen van één ei kunnen in een lab worden vermenigvuldigd tot genoeg eiwit om huisdieren voor altijd te voeden.
  • De productie van laboratoriumvlees vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 92 procent, het landgebruik met 95 procent en het waterverbruik met 70 procent vergeleken met traditionele veehouderij.

Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop met innovaties op het gebied van in laboratoria gekweekt vlees en is het eerste Europese land dat de verkoop ervan goedkeurt. Toch is dit vlees nog niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het eerste product dat in Europa te koop zal zijn, is een hondensnack. Het Londense bedrijf Meatly maakt deze snacks met kippencellen die in een laboratorium zijn gekweekt. Dit proces bootst traditionele vleesproductie na, maar zonder dat er dieren worden geslacht.

Lab-gegroeid vlees productieproces

Meatly gebruikt kippencellen die in een lab worden gevoed met essentiële voedingsstoffen. Hierdoor groeien ze uit tot echt vlees. De snacks bestaan voornamelijk uit lab-gekweekt eiwit, maar bevatten ook plantaardige ingrediënten. Dit zorgt voor een goede voedingsbalans en maakt de snacks smakelijk voor honden.

Potentiële schaalbaarheid

Meatly claimt dat de cellen van één ei in een lab kunnen worden vermenigvuldigd tot genoeg eiwit om “huisdieren voor altijd te voeden”. Dit laat de potentiële schaalbaarheid van de technologie zien. Toch ontbreken concrete cijfers, wat aangeeft dat Meatly zijn communicatie nog kan verbeteren.

Milieu- en ethische voordelen

Lab-gekweekt vlees, ook wel “no-kill vlees” genoemd, wordt gezien als een ethischer en milieuvriendelijker alternatief voor traditionele veehouderij. Volgens het Europees Milieuagentschap kan de productie van lab-vlees met hernieuwbare energie de uitstoot van broeikasgassen met 92 procent verminderen. Ook wordt 95 procent minder land en 70 procent minder water gebruikt vergeleken met traditionele rundveehouderij.

Wereldwijde toepassing en uitdagingen

Ondanks deze voordelen heeft lab-vlees voor menselijke consumptie nog steeds te maken met obstakels in Europa. Geen enkel Europees land heeft de verkoop ervan goedgekeurd, behalve het Verenigd Koninkrijk voor huisdieren. Daarentegen hebben landen zoals Singapore, Israël en de Verenigde Staten al groen licht gegeven voor lab-gekweekt vlees voor menselijke consumptie.

Een belangrijk moment was de goedkeuring van het Amerikaanse bedrijf GOOD Meat in 2023. Het USDA keurde de verkoop van lab-gekweekte kip gemaakt van dierlijke cellen goed. Dit was een belangrijke stap in de wereldwijde acceptatie van deze technologie.

Meer
Gisteren om 19 uurdoor Redactie
Gisteren om 16 uurdoor Redactie
Gisteren om 15 uurdoor Redactie
Gisteren om 13 uurdoor Redactie
Gisteren om 12 uurdoor Redactie
Gisteren om 11 uurdoor Redactie
Lees meer...
03:00