Left Right
scrollTop top

“Ladies & gentlemen”: deze woorden ga je nooit meer horen in de Londense metro


“Ladies & gentlemen”: deze woorden ga je nooit meer horen in de Londense metro

Vriendelijkheid boven alles in Londen, ook op de beroemde metro of Underground. Maar de Tube zal geen gebruik meer maken van de woordjes “ladies and gentlemen” om aankondigingen te beginnen. Het personeel krijgt de opdracht om een genderneutrale term te gebruiken. Vanaf nu zal een boodschap als volgt starten: “Hello everyone!”

Met de nieuwe manier van aanspreken moeten alle passagiers zich welkom kunnen voelen. De Londense burgemeester Sadiq Khan stond achter de keuze, en ook holebibewegingen zijn tevreden. “We hebben de taal die we in aankondingen en elders gebruiken nader bekeken en we willen verzekeren dat ze iedereen erbij betrekt, en de enorme diversiteit van Londen weerspiegelt”, zegt Mark Evers van Transport for London.

Toch dekt de vervoersmaatschappij zich meteen een beetje in door te stellen dat het niet uit te sluiten valt dat het personeel de woorden “ladies and gentlemen” uit gewoonte nog een paar keer zal gebruiken. “Maar als dat vaak gebeurt, zullen we hen hieraan herinneren”, stellen ze in hun mededeling.

Mind the gap!

“Taal is erg belangrijk voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschap, en de manier waarop we taal gebruiken kan ervoor zorgen dat iedereen zich betrokken voelt”, stelt Stonewall, een holebivereniging in Londen, aan de BBC.

Natuurlijk gaan enkele termen nooit veranderen: “Mind the gap” en “Stand clear of the closing doors”. Vanaf nu mag niemand meer doen alsof hij/zij het niet gehoord heeft …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588