Deze landen hebben de meeste dagen verlof

Luxemburg voert de lijst aan van landen met de meeste dagen betaald verlof wereldwijd. Alle top 10 landen in deze categorie bevinden zich in Europa, waarbij verschillende landen aanzienlijk meer dagen betaald verlof aanbieden dan het wettelijk minimum.

In de Europese Unie is elke lidstaat verplicht om minimaal 20 dagen betaald verlof per jaar toe te kennen aan werknemers. Dit komt neer op vier weken verlof. Toch kiezen veel EU-lidstaten ervoor om bovenop dit minimum extra dagen toe te voegen. De top 10 van landen met het meeste aantal dagen betaald verlof wordt volledig gedomineerd door Europese landen, met Luxemburg aan de leiding.

De gegevens voor dit overzicht zijn afkomstig van verschillende bronnen en zijn actueel tot juli 2024. Het is belangrijk op te merken dat deze lijst zich enkel richt op het aantal betaalde verlofdagen en geen rekening houdt met zaterdagen, zondagen, nationale feestdagen of religieuze feestdagen.

Top 10

  1. Luxemburg – 26 dagen
  2. Finland – 25 dagen
  3. Frankrijk – 25 dagen
  4. Zweden – 25 dagen
  5. Oostenrijk – 25 dagen
  6. Denemarken – 25 dagen
  7. Wit-Rusland – 24 dagen
  8. Georgië – 24 dagen
  9. IJsland – 24 dagen
  10. Malta – 24 dagen

Grote economieën ontbreken

Opvallend is dat verschillende grote wereldeconomieën, zoals de Verenigde Staten, China, Duitsland, Japan, India en het Verenigd Koninkrijk, ontbreken in deze top 10. Dit komt doordat deze landen aanzienlijk minder betaalde verlofdagen aanbieden in vergelijking met hun Europese tegenhangers.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bieden beide het minimum van 20 betaalde verlofdagen. In het Verenigd Koninkrijk komen daar nog eens acht bank holidays bij, maar deze worden apart gerekend en zijn dus niet opgenomen in het totaal aantal betaalde verlofdagen.

Japan en India bieden tussen de 10 en 14 vrije dagen aan, afhankelijk van het dienstverband. In Japan neemt het aantal verlofdagen toe naarmate werknemers langer in dienst zijn. Voor India zijn er naast de reguliere betaalde verlofdagen ook talloze regionale feestdagen, die niet in het totaal zijn meegerekend.

In China is het aantal verplichte betaalde verlofdagen een van de laagste ter wereld. Werknemers hebben recht op slechts vijf dagen betaald verlof, wat verdubbelt na tien jaar in dienst. De Verenigde Staten hebben helemaal geen landelijk minimum voor betaald verlof, wat betekent dat het aan de werkgevers is om te bepalen hoeveel verlofdagen zij aanbieden.

Meer
Lees meer...