Na de landing op de maan, nu een missie naar de zon: India scoort als nieuwe ruimtemacht

De Indiase leider Narendra Modi zwaait met lof naar de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO na de geslaagde lancering van een raket die een zonnesonde in de ruimte moet brengen.

Waarom is dit belangrijk?

De lancering kwam er ruim een week nadat de onbemande Indiase maanlander Vikram nabij de zuidpool van de maan landde, een plek waar nog geen enkel ander land was geraakt.

In het nieuws: India lanceerde zaterdag een raket die de zonnesonde Aditya-L1 in de ruimte moet brengen.

  • De bedoeling is dat Aditya (“zonnegod” in Sanskriet) observatiebeelden van de zon zal doorsturen terwijl de sonde liefst 1,5 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is. Dat is wel nog steeds maar 1 procent van de volledige afstand tussen de aarde en de zon (150 miljoen kilometer).
  • Eens Aditya zijn juiste plek in de ruimte bereikt heeft, zal het in een baan om de zon draaien, vergelijkbaar met wat de Aarde doet.
  • Voor de eerste beelden van zonnevlammen is het wel nog even wachten, want Aditya heeft een tocht van vier maanden voor de boeg.
Een model van het ruimtetuig Aditya-L1, dat de zon gaat bestuderen – Getty Images

Uitgezoomd: India werd vorige maand nog maar het vierde land dat een succesvolle maanlanding kon verwezenlijken, na de VS, China en de voormalige Sovjet-Unie. De missies verstevigen de plaats van India bij de ruimtenaties van de wereld, wat de nationalistische regering van premier Narendra Modi kan uitspelen om het meest bevolkte land ter wereld ook als technologieland te promoten.

Meer
Lees meer...