Leeft de moeder in How I Met Your Mother nog wel?

Op 31 maart komt er een einde aan de langlopende Amerikaanse serie How I Met Your Mother. Negen seizoenen lang vertelde Ted Mosby aan zijn kinderen over zijn leven, zijn vrienden en over – je raadde het al – hoe hij precies hun moeder had leren kennen. Als we echter de populairste complottheorie op het internet mogen geloven, krijgen we binnenkort geen happy ending te zien. Opgelet: dit artikel bevat spoilers voor wie de serie op 2BE volgt.

De theorie gaat al een eindje mee. In 2010 vertelde acteur Jason Segel, die in de serie Marshall speelt, aan het mannenblad GQ dat hij ervan overtuigd was dat de moeder zal sterven. In de stukken waarin Ted zijn kinderen aanspreekt neemt de moeder, wiens naam we nog steeds niet weten, nooit het woord en wordt ze evenmin in beeld gebracht. In een periode van negen jaar zou je verwachten dat ze eens voorbij die zetel loopt, al was het maar om te vragen of hij nu nog steeds aan het vertellen is. Of toch tenminste om haar kant van het verhaal eens te delen.

45 extra dagen

Toch duurde het nog tot vorig jaar vooraleer de theorie aansluiting vond bij het grote publiek. In de 20ste aflevering van seizoen acht, getiteld Time Travelers, beeldt Ted zich in dat hij aanklopt bij zijn toekomstige vrouw vooraleer hij ze 45 dagen later daadwerkelijk leert kennen. “I am here now, I guess because, I want this extra 45 days with you, I want each one of them”, vertelt hij in zijn ingebeelde speech. Het was destijds een emotionele afsluiter van de aflevering, maar sindsdien wordt het vooral gebruikt om de theorie te staven dat de moeder te vroeg sterft, waardoor hij die 45 extra dagen met haar zeker had kunnen gebruiken.

De vaste HIMYM-kijker weet nochtans dat Ted Mosby de sentimentaliteit niet schuwt en dat een emotionele speech als in Time Travelers volledig in de lijn der verwachtingen van zijn karakter ligt. Als het echter zo zal blijken dat de theorie klopt, is dit een knap staaltje foreshadowing van de horde schrijvers die al negen jaar lang het mysterie rond de moeder heeft opgebouwd.

Niet na 2024

Vorige week deden de schrijvers er nog een schepje bovenop. In de aflevering Vesuvius haalde Ted het huwelijk van Robin en Barney aan om zijn verrassing uit te drukken dat de moeder van Robin aanwezig was op het feest. De moeder (het titelpersonage, niet die van Robin) reageerde daarop dat een huwelijk zonder moeder van de bruid onmogelijk is en dat Ted moest stoppen met in zijn verhalen te leven, waarop beiden begonnen te huilen. Deze scène speelde zich af in 2024, wat meteen ook de verste periode in de toekomst is waarin we de moeder te zien krijgen. Ted vertelt zijn verhaal aan de kinderen zes jaar later, in 2030.

De scène in Vesuvius en het feit dat de moeder voorlopig nog niet voorbij het jaar 2024 is gezien, werkt de theorie enkel maar in de hand.

Tumblr our booth
Tumblr pagets

Andere theorieën

Hoewel de stervende moeder de populairste en meest plausibele theorie is, geloven er ook velen dat het Ted is die op 31 maart zal sterven. De stem van de verteller in 2030 zal dan blijken iemand anders te zijn die uit de brieven voorleest die Ted aan zijn kinderen heeft nagelaten. De vertelstem, gespeeld door Bob Saget, wordt ook nooit vermeld in de aftiteling. Een al dan niet bewuste keuze indien we de identiteit ervan niet mogen weten. Daarnaast beloofde Ted In zijn emotionele speech in Time Travelers ook van de moeder te zullen houden zolang hij leefde en ook daarna, iets wat de voorstanders van deze theorie maar al te graag oprakelen.

Een andere theorie is dat er simpelweg niemand zal sterven en dat er te veel waarde gehecht wordt aan de details. How I Met Your Mother is en blijft nu eenmaal een mainstream, komische serie. Er wordt niet verwacht van de kijker dat hij let op details en foreshadowing en om daar dan zo’n belangrijke plot uit te puren, is absurd.

Grafsteen

Er zijn nog vier afleveringen te gaan vooraleer we weten of de moeder sterft of niet. Mogelijks komen we dus de naam van de moeder te weten op haar grafsteen. Een tragisch einde voor een vrouw die de hele wereld negen jaar in spanning hield.

Tumblr whatithoughtabouttoday
Meer
Lees meer...