Leerkrachten die schooldirecteur willen worden? Voor het loon moet je het niet doen: dit verdienen ze!

Vlaamse basisscholen moeten op zoek naar heel veel nieuwe schooldirecteurs. Vorig jaar stopte 39 procent van hen en dus moeten er in totaal 1.119 nieuwe gezocht worden. Dat wordt niet eenvoudig, want het takenpakket van die schooldirecteurs wordt steeds groter en hun loon is nu ook niet zo indrukwekkend.

Schooldirecteurs van het basisonderwijs trokken deze week aan de alarmbel. “Het water staat niet aan de lippen, maar erover”, zei algemeen directeur Jean Marie van Gavere, van basisschool Sint-Gabriel in Boechout in De Ochtend op radio 1.

Het moment voor De Standard om te kijken wat het loon is van zo’n directeur in een basisschool. Een beginnende schooldirecteur met 0 jaar anciënniteit heeft een bruto belastbaar maandsalaris van 2.773 euro. Na vijf jaar anciënniteit stijgt dat naar 3.094 euro. Schooldirecteurs met 25 jaar anciënniteit krijgen 4.225 euro bruto per maand.

Helft afhakers door ziekte

De vraag is wel of ze aan die 25 jaar raken want velen van hen haken af door ziekte. Van de 1.119 gestopt schooldirecteurs vorig jaar gingen er 313 op pensioen. Van de 806 afhakers ging het 396 keer over ziekte, in bijna de helft van de gevallen dus. Dat blijkt uit cijfers die Steve Vandenberghe (sp.a) opvroeg.

Meer loon is dan ook niet wat de meeste directeurs, en dus ook de onderwijskoepels, vragen. Ze willen daarentegen wel meer ondersteuning. Hun takenpakket is de laatste jaren steeds groter geworden, waardoor de werkdruk bijna onhoudbaar is.

Vragen betere ondersteuning

Naast hun vaste taken als directeur zijn ze ook preventie­adviseur, maken ze allerhande verplichte verslagen, doen ze de boekhouding en moeten ze zelfs vaak instaan voor kleine onderhoudsklussen.

De Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs is dan ook niet te spreken over het feit dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de 109 miljoen euro die er extra is enkel wil gebruiken voor loonsverhogingen. Zij vragen betere ondersteuning. Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleit daarvoor tijdens de onderhandelingen voor een nieuw cao.

Meer
Lees meer...