Chinese internetgebruikers zien geregeld hun favoriete bloggers verdwijnen van het internet omdat ze zich te kritisch uitlaten over de overheid. Maar de verdwijning van de legendarische blogger Program-Think, die een hele generatie Chinezen leerde hoe ze de internetcensuur in hun land kunnen omzeilen, is voor velen bijzonder verontrustend.
Legendarische blogger die de Chinezen censuur leerde omzeilen, verdwijnt van het web
Waarom is dit belangrijk?
De blogger Program-Think is al sinds 2009 met zijn bekende blog een bastion van vrije meningsuiting in China. Op zijn site deelt de anonieme auteur geregeld technieken om de Chinese “Great Firewall” te slim af te zijn en ontmantelt hij of zij genadeloos staatspropaganda. Verschillende medeactivisten vrezen nu dat Program-Think eindelijk gevat is door de autoriteiten.Program-Think is het pseudoniem van een anonieme blogger die al meer dan een decennium een serieuze doorn in het oog van de Chinese regering is. Volgens Program-Think zijn aanhangers van de Chinese Communistische Partij allemaal mensen die lijden onder een soort Stockholmsyndroom. En dat verklaart hij of zij graag luidop tegenover duizenden Chinese lezers via een populaire openbare blog.
De blogger maakt er ook zijn werk van om de Chinezen te onderwijzen waar de Partij eindigt en de Chinese staat begint, een grens die volgens hem/haar onder het bewind van president Xi Jinping steeds meer vervaagt. Het Marxisme-leninisme dat de Chinese regering aanhoudt is volgens de blogger een rotte ideologie. Program-Think dweept dan ook hevig met symboliek uit films zoals V for Vendetta. Het Guy Fawkes-masker uit die film is de laatste jaren een icoon van anonieme hackers- en protestbewegingen over de hele wereld geworden.
130 machtige families in kaart gebracht
Het best bekende werk van de blogger is een GitHub-project (een open source platform voor software ontwikkelaars) uit 2016 waarbij verschillende activisten bij elkaar gebracht werden om de familienetwerken van hoogstaande Chinese leiders in kaart te brengen. Ook Xi was onderdeel van dat speurwerk. Het onderzoek schetst een netwerk van 130 machtige families in China die een sterke connectie met de Communistische Partij hebben. Dit toonde het Chinese publiek hoezeer welvaart afhankelijk is van een goede relatie met de Partij.
Program-Think deelt normaal om de twee weken een bericht en verspreidt die ook via zijn Twitter-account met 51.000 volgers. Het laatste bericht is echter van 9 mei. Verschillende burgerrechtenorganisaties binnen en buiten China vrezen nu dat de blogger eindelijk gevat is door de Chinese autoriteiten.
“Ze kunnen mij niets maken”
Het was op zich al een bijzondere prestatie dat de blogger er zo lang in slaagde om uit de kluwen van de Chinese autoriteiten te blijven. Zeker wanneer je er rekening mee houdt hoeveel geld de Chinese overheid de laatste jaren pompte in draconische internetbewaking door middel een ijzersterke cyberpolitie.
In een artikel uit 2019 publiceerde Program-Think een handleiding voor activisten om de autoriteiten te slim af te blijven. De blogger zei toen ook dat de cyberpolitie in 2011 en 2017 al twee cyberaanvallen “op staatsniveau” hadden gelanceerd met zijn Gmail-adres als voornaamste doelwit.
“De cyberpolitie houdt me al lang in de gaten, maar helaas voor hen kunnen ze mij niets maken”, schreef de blogger ooit nog. Mogelijks heeft Program-Think dan toch uiteindelijk het onderspit moeten delven.
(bzg)