Leiderschap Boris Johnson wankelt. Zet zijn eigen partij hem straks af als premier?

De Britse Conservatieve Partij, die regeringspartij is, stemt maandagavond over een motie van wantrouwen tegen premier Boris Johnson. Dat heeft Sir Graham Brady, de voorzitter van het Comité van 1922, bekendgemaakt. Johnson heeft moeite om de schandalen rond de verschillende lockdownfeestjes die hij hield van zich af te werpen.

Het Comité van 1922 is de parlementaire fractie van de Conservatieve Partij. Het kan beslissen om een stemming in het Lagerhuis te organiseren over het vertrouwen in de premier indien het onder zijn leden daar genoeg brieven over ontvangt.

Drempel bereikt

En die brieven zouden nu zijn binnengekomen. “De drempel van 15 procent van de parlementaire partij die een motie van vertrouwen in de leider van de Conservatieve Partij wil, is overschreden”, zei Brady maandagochtend.

“Ik heb Boris Johnson 15 jaar lang gesteund, voor het burgemeesterschap van Londen en voor het premierschap. Tot mijn spijt heb ik hem geschreven dat ik dat niet langer kan doen”, zei partijgenoot Jesse Norman op Twitter, waar hij ook zijn brief deelde.

De stemming zou vandaag tussen 18.00 en 20.00 uur (tussen 19.00 en 21.00 uur Belgische tijd) worden gehouden. Brady zei ook dat de stembiljetten “onmiddellijk daarna” zullen worden geteld en dat de uitslag daarna bekend zal worden gemaakt.

“Ik heb de premier gisteren laten weten dat de drempel was bereikt en we zijn een tijdschema overeengekomen”, zei Brady aan verslaggevers. “Hij deelde mijn mening, die ook in overeenstemming is met de regels die we hebben, dat de stemming zo snel mogelijk moet plaatsvinden.”

Een meerderheid van 180 Tories (leden van de Conservatieve Partij) zou voor de motie van wantrouwen moeten stemmen om Johnson te kunnen afzetten als premier. Als dat zou gebeuren, moet er een nieuwe premier en partijleider gekozen worden binnen de partij.

Criticus binnen de partij Roger Gale zou dat absoluut geen probleem vinden. “We hebben een aantal zeer goede alternatieven voor de eerste minister, dus we hebben geen gebrek aan keuze” zei hij aan de BBC. “Elk van deze mensen zou naar mijn mening een betere premier zijn dan degene die we nu hebben.”

Als de stemming negatief uitdraait, kan er pas over een jaar weer een motie van wantrouwen gehouden worden.

Wankel, maar overeind

Johnson staat al langer onder druk als premier van het Verenigd Koninkrijk. Zo raakte maanden geleden bekend dat de premier lockdownfeestjes hield in zijn ambtswoning die ingingen tegen de regels die zijn regering oplegde. Die feestjes had Johnson ontkend, maar onbetwistbare bewijzen bleven in de pers komen. Daarbovenop stapten enkele kabinetsleden op korte tijd op. De schandalen leken tot nu toe de positie van Johnson te doen wankelen, maar hij bleef steeds overeind.

Hoewel er binnen zijn partij onvrede is, blijft de steun in de kern stabiel. Volgens Johnsons kabinetschef Steve Barclay is het “onverdedigbaar” om de premier nu omver te werpen. “De problemen waar we voor staan zijn niet eenvoudig op te lossen”, schreef hij op de website van Conservative Home. “Democratieën over de hele wereld staan momenteel allemaal voor vergelijkbare uitdagingen. Maar onder het leiderschap van Boris Johnson laat ons banenplan zien hoe we deze mondiale uitdagingen het hoofd bieden.”

“Die vooruitgang nu verstoren, zou onvergeeflijk zijn tegenover velen die bij de laatste algemene verkiezingen voor het eerst hun stem aan ons hebben geleend, en die onze premier de veranderingen willen zien leveren die voor hun gemeenschappen zijn beloofd.”

(kg)

Meer
Lees meer...