Let goed op als je Popcorn Time installeert want er gaat een valse versie rond die je computer blokkeert

Als je Popcorn Time wil installeren op je computer let je best goed op. Er gaat namelijk malware rond die ervoor zorgt dat alle documenten op je computer geblokkeerd zijn, tenzij je 1 bitcoin of ongeveer 750 euro betaalt. De hackers beweren dat ze het geld zullen gebruiken om slachtoffers van de oorlog in Syrië te helpen, maar er is geen bewijs of dat echt zo is.

Voor wie het niet kent: Popcorn Time is een soort Netflix, maar dan wel volledig gratis. Het was lang zeer populair tot veel landen het begonnen blokkeren en dreigen met boetes voor de makers en gebruikers. Momenteel kan je terug op Popcorn Time, maar dat is dus niet zonder gevaar. Als je namelijk een e-mail krijgt van iemand waarin staat dat je Popcorn Time kan installeren, is de kans groot dat het gaat om malware. Die malware wordt op je computer geïnstalleerd en zorgt ervoor dat al je documenten versleuteld raken.

Als je die foute versie van Popcorn Time installeert, krijg je een bericht zoals hierboven. Dan heb je een week de tijd om ervoor te zorgen dat de malware niet alle documenten op je computer definitief blokkeert. Om dat te voorkomen geven de hackers je twee mogelijkheden, die je allebei – uiteraard – beter niet doet. Ze vragen namelijk om 1 bitcoin, of ongeveer 750 euro, te storten aan hen in ruil voor een code om alles te deblokkeren.

Als je dat niet wil doen, kan je ook op een andere, niet zo vriendelijke manier je computer redden volgens hen. Je kan namelijk de mail doorsturen naar twee andere mensen in de hoop dat zij de malware ook installeren. Als ze dat doen, krijg je ook de code om je computer weer toegankelijk te maken.

Oorlog in Syrië

Bij de malware zit ook een uitleg van de hackers waarom ze dat allemaal doen. Ze beweren al het geld dat ze krijgen te zullen gebruiken voor slachtoffers van de oorlog in Syrië. “Iedereen van onze groep heeft een familielid verloren in de oorlog, maar niemand helpt ons”, staat te lezen.

Specialisten raden alleszins aan om zeker geen geld te storten en ook niet in te gaan op de vraag om de e-mail door te sturen. Recente anti-virusprogramma’s zouden het probleem ook moeten kunnen oplossen.

Meer
Lees meer...