Geschreven met input van Kwantum.
De behoeften van senioren zijn gewijzigd en woonzorgcentra zijn niet langer het enige antwoord op zorgbehoeften. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, krijgt steeds vaker de voorkeur. Niet alle woningen zijn hier echter op afgestemd. Al in 1999 had de afdeling Woonbeleid van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap nochtans een uitgebreide brochure gemaakt over levenslang wonen, maar nog steeds worden er woningen gebouwd die niet aan de levenslange eisen voldoen. Nochtans zijn de basisprincipes vrij eenvoudig.
Op de juiste locatie wonen
Alles begint bij de locatiekeuze. Wie levenslang in dezelfde woning wil blijven, kiest beter voor een stads- of dorpskern. Ook wanneer er geen auto meer voorhanden is of het fietsen niet meer zo goed lukt, zijn er toch altijd voldoende bakkers, kruideniers en slagers in de buurt. Daarnaast is de toegang tot het openbaar vervoer er eenvoudiger. Als de (klein)kinderen er ook nog eens naar school kunnen en er groen in de buurt is, is de ideale locatie gevonden.
Woning afstemmen op toekomstige behoeftes
Het belangrijkste is dat de woning voldoende eenvoudig aanpasbaar is. De woning kan dan meegroeien met de wijzigende behoeften. Zo kunnen er bijvoorbeeld al elektriciteitskabels worden getrokken voor als er later een traplift nodig zou zijn en zijn de deuren, gangen en trappen alvast voldoende breed. Ook kan men bijvoorbeeld kiezen voor een kindvriendelijke gietvloer die vloeistofdicht en eenvoudig te onderhouden is. Als de kinderen een dagje ouder zijn, leg je er dan een mooi vloerkleed op en geniet je van extra warmte en gezelligheid in het interieur. Op de oude dag haal je met gemak de gietvloer letterlijk van onder het stof.
Flexibel omgaan met ruimtes
Natuurlijk draait het niet alleen om ruimtes makkelijk aan te passen aan gewijzigde wensen, maar ook om ruimtes makkelijker een nieuwe functie te geven. De slaapkamer van de kinderen zou later bijvoorbeeld een ideale tweede badkamer kunnen zijn, zodat je niet altijd de trap op en af moet wanneer je wat slechter ter been bent. Daar moet je nu al op anticiperen door de nodige water- en afvoerleidingen te voorzien. In andere ruimtes kan je bijvoorbeeld lichte en verplaatsbare binnenwanden gebruiken.
Principes ook doortrekken naar de tuin
Niet alleen voor het huis gelden die principes, maar ook voor de tuin. Een natuur- en onderhoudsvriendelijke tuin is de beste oplossing. Kies voor beplanting uit eigen regio, want dat moet je minder vaak bewateren. Ook een kippenren is een goede toevoeging voor de tuin. Kippen verwerken de etensresten en geven je eitjes in de plaats – dan hoef je evenmin te panikeren na het zoveelste schandaal – en de kinderen beleven er plezier aan. Later kan je die kippen eventueel nog vervangen door een compostbak.
Hulp en subsidies
Er zijn steeds meer architecten en aannemers die echt gespecialiseerd zijn in levenslang wonen. Bovendien geeft Vlaanderen een aanpassingspremie aan wie de woning voor een oudere bewoner aanpast. Op dit moment bedraagt de aanpassingspremie 50% van alle goedgekeurde facturen, met een beperking van 1.250 euro per onderdeel. Uiteraard kan niemand in de glazen bol kijken en garanderen dat die premies er binnen dertig jaar nog steeds zullen zijn.