Levert Zuid-Afrika in het geniep wapens aan Rusland?

De Verenigde Staten verdenken Zuid-Afrika ervan in het geheim wapens te leveren aan Rusland. Het land beweert zelf neutraal te zijn in het conflict, maar al langer denkt men dat het steeds dichter bij Rusland aansluit.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Waarom is dit belangrijk?

Welke landen militaire steun leveren aan Oekraïne, is al bij al vrij bekend. De influx van wapens naar Rusland is een pak minder transparant: bekend werd wel al dat Iran instond voor de levering van drones, en mogelijks ook Fateh-110-raketsystemen. Ook China en Noord-Korea zouden in het geheim wapens leveren.

Geheim wapentransport

In het nieuws: Een gesanctioneerd Russisch schip meerde aan in Zuid-Afrika’s grootste marinebasis.

  • Volgens Reuben Brigety, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, is de Verenigde Staten vrij zeker dat een wapendeal plaatsvond in december. Toen lag het Russische vrachtschip Lady R voor anker in Simonstad, een dorpje met Zuid-Afrika’s grootste marinebasis. Het schip staat op de sanctielijsten van de Amerikaanse overheid, op verdenking van geheim wapentransport. Het schip meerde zelfs aan in de marinebasis zelf, wat tot heel wat wrevel leidde bij de politieke oppositie in het land.
  • “We merkten dat het schip daar was aangemeerd. We zijn zeker dat wapens en munitie werden ingeladen in Simonstad, waarna het schip richting Rusland voer”, zo vertelde Brigety aan lokale media. “De bewapening van de Russen is echt serieus, en we beschouwen dit euvel nog niet voorbij”.
  • Destijds beweerde de Zuid-Afrikaanse minister van Defensie Thandi Modise dat geen wapens aan boord werden gebracht van de Lady R, maar werden afgeladen. “Het was een oude, nog openstaande levering voor munitie voor de Special Forces”, zo tekende nieuwswebsite Daily Maverick op. De minister was niet te spreken over de aandacht voor het schip, die er louter kwam door de Amerikaanse interesse. “Amerika bedreigt de rest van Afrika zodra die zelfs maar iets in huis hebben dat Russisch ruikt”, verklaarde Modise.

Marineoefeningen

Verder nog: De toenadering tussen Zuid-Afrika en Rusland is er wel degelijk, al doet het Afrikaanse land er alles aan om dat te ontkennen.

  • In januari ontkende de overheid nog dat het wapens of munitie exporteerde naar Rusland. Een maand later besloot het land wel grote marineoefeningen te gaan organiseren voor de kust. Ook uitgenodigd: China en Rusland, dat met de Admiral Gorshkov een fregat stuurde dat in staat is hypersonische raketten af te vuren.
  • Ook nadien kwam Zuid-Afrika nog onder vuur te liggen, nadat het Russisch dictator Vladimir Poetin uitnodigde om een vergadering van de BRICS-landen bij te wonen, die in augustus plaatsvindt in Johannesburg. Zuid-Afrika is echter lid van het Internationaal Strafhof, en is na het arrestatiebevel dat het gerecht uitvaardigde tegen Poetin, verplicht hem te arresteren als hij voet op hun grondgebied zet.
  • Zuid-Afrika ontkent echter dat het nauwe banden aanhoudt met Rusland. Recent reisde de nationale veiligheidsadviseur van president Ramaphosa, Sydney Mufamadi, nog af naar de VS, om de positie van het land uit te leggen en handelsbanden te verzekeren.

(ns)

Meer
Lees meer...