Liesbeth Homans blijft tot einde van het jaar Vlaams Parlementsvoorzitter; Vooruit neemt zijn tijd

Liesbeth Homans (N-VA) blijft tot het einde van 2024 voorzitter van het Vlaams Parlement. Hoewel de post naar Vooruit zou gaan, kiest de partij ervoor geen overhaaste beslissing te nemen. De oppositie is kritisch, maar Vooruit wil focussen op stabiliteit in de overgang naar de nieuwe Vlaamse regering.

Liesbeth Homans, de huidige Vlaams Parlementsvoorzitter, blijft nog enkele maanden op post. Normaal gezien zou Vooruit de nieuwe voorzitter leveren, maar de partij heeft nog geen opvolger aangeduid. Dit wordt bevestigd door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die benadrukt dat de partij geen haast wil maken met deze benoeming.

“Nu holderdebolder met postjes schuiven, daar heeft de Vlaming niets aan”, verklaarde Rousseau in de journaals. Vooruit wil zich de komende weken eerst concentreren op een soepele overgang naar de nieuwe Vlaamse regering.

Onverwachte situatie in het parlement

De verdeling van de bevoegdheden in de nieuwe Vlaamse regering leverde Vooruit slechts twee ministerposten op, tegenover vijf voor N-VA. In ruil mocht Vooruit de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement leveren. Maar de partij heeft geen kandidaat klaarstaan en wil Homans tot het einde van het jaar laten aanblijven.

Rousseau is lovend over haar werk: “Mevrouw Homans heeft de laatste jaren bewezen dat ze deze rol goed vervult. Ze is de juiste persoon om die overgang de komende maanden te begeleiden.” Het blijft echter opmerkelijk dat er na de installatie van de nieuwe regering geen onmiddellijke wissel plaatsvindt.

Gemeenteraadsverkiezingen spelen mee

Volgens persagentschap Belga speelt de voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 een rol in het uitstel. Meerdere Vooruit-parlementsleden, zoals Hannes Anaf, lijsttrekker in Turnhout, zouden na de verkiezingen mogelijk hun zitje in het Vlaams Parlement verliezen als ze burgemeester worden. Hierdoor wil de partij voorzichtig te werk gaan.

“Onze fractie kan er binnen enkele weken helemaal anders uitzien”, klinkt het bij de partijtop van Vooruit. “Daarom kiezen we ervoor om Homans tot het einde van dit jaar te laten aanblijven. Dit geeft ons de tijd om het juiste profiel voor de functie te vinden.”

Kritiek vanuit de oppositie

De beslissing van Vooruit stuit op kritiek vanuit de oppositie. Tom Ongena, fractieleider van Open Vld, spreekt van een “blamage” en hekelt de houding van de socialisten. “Het Vlaams Parlement is geen koehandel”, reageerde Ongena scherp. Hij vindt dat het uitstellen van de beslissing weinig respect toont voor Homans, die nu nog maanden als “interim” voorzitter blijft.

Ook Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is kritisch. “Het is duidelijk dat enkel de postjes tellen”, stelt hij. Volgens Janssens wordt het voorzitterschap van het Vlaams Parlement nu ondergeschikt gemaakt aan politieke spelletjes binnen Vooruit en de mogelijke burgemeestersposten.

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout voegt zich bij de kritiek. “Het voorzitterschap van het Vlaams Parlement is geen troostprijs. Dit uitstel is onbegrijpelijk”, zegt Vaneeckhout.

Meer
door Redactie
Lees meer...