Op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voerde de Kansspelcommissie een onderzoek naar ‘loot boxen’ in games met een miljoenenpubliek. Dat zijn uitbreidingspakketten in een spel die je tegen betaling kan krijgen. De games ‘Overwatch’, ‘Star Wars Battlefront 2’, ‘FIFA 18’ en ‘Counter Strike Global Offensive’ komen in opspraak en er wordt gedreigd met celstraffen en boetes tot 1,6 miljoen euro als ze niet aangepast worden.
De Kansspelcommissie onderzocht op initiatief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) of er in de games Overwatch, Star Wars Battlefront 2, FIFA 18 en Counter Strike Global Offensive geen verboden kansspelen gesmokkeld zitten.
Geens bestelde het onderzoek na de release van Star Wars Battlefront 2 omdat spelers in die game met echt geld ‘loot boxen’ konden kopen.
Nooit van gehoord? ‘Loot boxen’ zijn een soort virtuele schatkisten met items die je tegen betaling in het spel kan gebruiken. In zo’n box kan van alles zitten. Denk aan extra personages, voorwerpen, wapens, speciale emoties, superkrachten, een andere uitrusting of kledij. Spelers weten op voorhand niet wat er in zo’n ‘loot box’ zit.
Vier criteria
De conclusie van het onderzoek: drie van de onderzochte games overtreedt de kansspelwetgeving. Enkel Star Wars Battlefront 2 muist eronderuit omdat de ontwikkelaars kort na de lancering enkele aanpassingen doorvoerden om niet langer in de categorie ‘kansspel’ te vallen. Volgens de commissie worden de spelers bij de drie andere videospellen onvoldoende beschermd. De Kansspelcommissie onderzocht maar vier games en gaat ervan uit dat er nog veel meer overtreders zijn.
Om van een kansspel te spreken, gebruikt de Kansspelcommissie vier criteria. Er is sprake van een spelelement, een inzet kan leiden tot winst of verlies en toeval speelt een rol in het spelverloop.
Celstraffen
De uitgevers van de spelen kunnen strafrechtelijk vervolgd worden omdat hun producten de Belgische wetgeving schenden. Als de ‘loot boxen’ niet verwijderd worden, riskeren de uitgevers een gevangenisstraf tot vijf jaar en een geldboete tot 800.000 euro. Als blijkt dat er minderjarigen betrokken zijn, kunnen die straffen verdubbeld worden.
Geens: “Gevaarlijk voor geestelijke gezondheid”
“Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid”, zegt Geens in een persbericht. “We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel.”
“Betalende ‘loot boxen’ zijn geen onschuldig onderdeel van videospellen die zich presenteren als behendigheidsspel”, merkt Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, nog op. “Spelers worden verleid en misleid hierdoor en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen onbeschermd hieraan worden blootgesteld worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen als FIFA bijvoorbeeld opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen.”
Ook in Nederland
Niet alleen bij ons liggen ‘loot boxen’ onder vuur. Zo kwam de Kansspelautoriteit in Nederland onlangs nog tot de conclusie dat vier op de tien ‘loot boxen’ in games tegen de Nederlandse Wet op de kansspelen ingaan. Daarom wordt de gamesector in Nederland opgeroepen om games tegen 20 juni aan te passen. Dat meldt de Nederlandse website Rechtennieuws.
Onze noorderburen hebben zelfs aanwijzingen dat ‘loot boxen’ mogelijk verslaving in de hand werken. Uitgevers moeten daarom ook “verslavingsgevoelige elementen” uit hun games verwijderen. Het gaat onder andere om “’bijna-winst’ effecten, visuele effecten en de mogelijkheid om snel achter elkaar ‘loot boxen’ te blijven openen”.