Deze maatregelen gelden tegen de hitte in België

Vandaag en morgen geldt in heel België code oranje. Dit is vanwege de extreem hoge temperaturen, die kunnen op sommige plaatsen in ons land namelijk tot wel 40 graden Celsius oplopen. De overheid waarschuwt daarom om voorzichtig te zijn in de zon, vooral bijvoorbeeld op de Gentse Feesten. Stad Gent neemt zo een aantal preventieve maatregelen tegen de hitte, net zoals Stad Antwerpen. Maar ook onder meer de NMBS, enkele winkels en restaurants ondernemen actie.

Hieronder sommen we alle preventieve maatregelen tegen de hitte die er gelden in ons land:

Bakkers en slagers

Heel wat bakkers zullen vandaag en morgen, op dinsdag 19 juli, vroeger sluiten of even sluiten tijdens de middag. Dat meldt de beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. Ze verwachtten namelijk veel minder klanten vanwege de hitte, maar veel mensen zijn ook op vakantie momenteel. Daarnaast zou het aanbod broodjes en koffiekoeken ook beperkter zijn dan anders. Dat komt omdat het met deze temperaturen zeer lastig is om te werken in de buurt van hete ovens. Veel bakkers zeggen ook dat ze iets minder zullen bakken dan anders. Zo zal de keuze aan broodjes en koffiekoeken iets beperkter zijn dan anders.

Ook slagers zouden mogelijk hun openingstijden aanpassen tijdens deze hete dagen. De Landsbond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs raadt slagers en traiteurs zelfs aan ’s middags wat langer dicht te blijven. Dat schrijft Het Belang Van Limburg.

Bloemenwinkels

Ongeveer 40 procent van de bloemenwinkels in ons land zal een paar dagen gesloten zijn. “Met dit weer kopen mensen toch weinig of geen bloemen”, zegt de unie van floristen. De hoge temperaturen maken het ook moeilijker om bloemen vers en mooi te houden.

Restaurants

De restaurants en cafés blijven wel open, maar ze kondigen wel aan dat ze hun menukaart zullen aanpassen. Zo kunnen gerechten bijvoorbeeld geserveerd worden zonder frieten, aangezien het momenteel te warm is achter de friteuses.

NMBS

Mensen die de trein moeten nemen naar hun werk of de trein willen pakken naar de zee houden best rekening met een heel aantal geschrapte treinen. De NMBS kondigde namelijk aan dat ze dinsdag zo’n 34 piekuurtreinen zullen schrappen. Het gaat om treinen die overdag buiten in volle zon geparkeerd staan en oudere treinen die gevoeliger zijn voor de hitte. Daarbij zou de NMBS ook hun depannageploegen versterken. Dit zodat problemen met de ventilatie- en aircosystemen in de treinen zo snel mogelijk verholpen kunnen worden. Die systemen zullen ook extra worden gecontroleerd, net als de sporen, de wissels, de bovenleiding en de klimaatregeling van de elektrische installaties en datacenters. Vanwege de extreme temperaturen kan het metaal van de sporen namelijk uitzetten, wat gevaarlijk kan zijn.

De Lijn

In Antwerpen schrapt De Lijn vandaag en morgen een aantal oudere trams. Dat zal gevolgen hebben voor de lijnen 11 (Berchem-Melkmarkt), 4 (Hoboken-Groenplaats-Silsburg), 7 (Mortsel-Eilandje) en 24 (Havenhuis-Silsburg). Aan de kust en in Gent rijden er modernere trams en worden er dus geen problemen verwacht. Daarbij zou de hitte mogelijk wel ook een invloed kunnen hebben op de bussen. Daarom raadt De Lijn hun reizigers aan om voor vertrek even via de realtime te checken of hun rit rijdt of niet. Dat meldt De Morgen.

Vuilnisophaling

Op verschillende plaatsen kan de vuilnisophaaldienst ook vroeger langskomen. Zo start het personeel in Antwerpen bijvoorbeeld de komende dagen al om 6 uur.

Gentse Feesten

Met een openingsweekend van zo’n 440.000 bezoekers is de Gentse Feesten al een enorm succes. In 2019 zakten er tijdens het openingsweekend in totaal ‘maar’ 310.000 mensen af naar de Feesten. Met de hitte namen nu ook Stad Gent en Farys enkele preventieve maatregelen. Zo kan je gratis water halen aan het Belfort, Baudelohof en het Zuidpark. Daarmee roept Stad Gent de mensen op om veel water te drinken, maar ook om een hoofddeksel te dragen, zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en voldoende zonnecrème te smeren.

Ook de verschillende pleinen treffen maatregelen. Bij Miramiro (Coyendanspark) wordt ook gratis water voorzien en op dinsdag zouden enkele optredens verplaatst zijn naar een later tijdstip. Op Sint-Baafs wordt vandaag pas gestart om 16 uur in plaats van 14 uur, maar is er vooraf wel al een drankbar open. Er zijn ook vernevelaars voorzien. Die worden ook op onder meer de Vlasmarkt, Kouter en Groentenmarkt ingezet. Daarbij zetten veel pleinen ook extra parasols uit.

Niet enkel België

Niet enkel België kampt echter momenteel met extreme temperaturen. Zo sloeg de hitte al meedogenloos toe in heel Zuid-Europa. Daar zouden namelijk tienduizenden hectaren bos in vuur en vlam staan. En er lijkt jammer genoeg nog geen einde aan de bosbranden te komen. Maar de hitte eiste ook al heel wat mensenlevens op. Zo zouden er afgelopen vrijdag in Spanje al ongeveer 123 sterfgevallen omwille van de hitte zijn, meldt ook De Morgen.

Meer
door Redactie
Lees meer...