Maggie De Block lanceert tabel met nutri-score: “diepvriesfrieten gezonder dan gerookte zalm”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceert in België een voedingstabel met nutri-score. In Frankrijk is deze nutri-scoretabel al sinds 2005 in gebruik. Toch komen er wel heel opmerkelijke vergelijkingen uit, zoals dat een blikje Cola Light even gezond is als een ei eten. 

De tabel met nutri-score werd door wetenschappers in de prestigieuze universiteit Oxford in 2005 ontwikkeld en net daarna werd het systeem in Frankrijk ingevoerd. Nu wil Maggie De Block het met een grote campagne bekend maken in België. De Block kiest voor de nutri-score omdat het in Frankrijk een grotere impact bleek te hebben op het koopgedrag van de consument dan andere systemen. Ook is het een eenvoudige tabel waarmee de klant snel een globale score van het product kan zien. Ten slotte heeft het nog de steun van grote bedrijven wat het effect kan vergroten.

gezond leven

Wat is een nutri-scoretabel?

In het nutri-score-systeem geeft een kleurenschaal in combinatie met de letters A, B, C, D en E aan, welke producten er binnen een bepaalde lettergroep gezonder zijn dan andere. Zo is de letter E het allerslechtste en A het allerbeste. De kleur en letter van de nutri-scoretabel worden bepaald aan de hand van een algoritme dat door onderzoekers in Oxford ontwikkeld werd. Dat algoritme koppelt positieve eigenschappen zoals het gehalte aan eiwit, vezels, fruit, groenten en noten, aan negatieve eigenschappen zoals het gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet en natrium. Hier wordt dan een bepaalde score aan gevestigd en die score wordt dan herleid naar de juiste letter.

Mensen op Twitter stellen hun toch vragen bij het nieuwe systeem:

Vreemde vergelijkingen

Hoe komt het nu dat diepvriesfrieten zo hoog scoren? Omdat de nutri-score om het basisproduct gaat, het houdt er geen rekening mee dat je het nog moet frituren. En bij die diepvriesfrieten is dat basisproduct dus aardappel, wat gezonder aanzien wordt dan gerookte zalm, dat meer vetten bevat. Net zoals de eieren, een ei is nogal vetrijk en in Cola Light zit er geen suiker, want suikervervangers telt het algoritme niet mee. Dat is waarom je regelmatig een vreemde uitkomst krijgt.

Verplicht of niet?

“Het verplichten van het systeem is haast onmogelijk, het vergt een hele investering van de bedrijven en dat willen we ze niet opleggen” , zegt Maggie De Block aan het Nieuwsblad. Het gaat om een vrijwillig initiatief. Producenten of verdelers worden met andere woorden niet verplicht het label te gebruiken. Al hoopt de Open Vld-politica en Testaankoop wel dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen. Dus als jij de volgende keer naar de winkel gaat, zal je dan je aankopen bepalen aan de hand van de nutri-score?

Meer
door Redactie
Lees meer...