In Lagos in Nigeria heeft de politie het vuur geopend op een verboden manifestatie. Daarbij zouden volgens verschillende bronnen meer dan tien burgers om het leven zijn gekomen. In Nigeria wordt al twee weken geprotesteerd tegen overdreven politiegeweld.
De onrusten in Nigeria begonnen bijna twee weken geleden. Aanleiding was een video waarin een man te zien is die gedood zou zijn door een speciale eenheid van de Nigeriaanse politie, de Special Anti-Robbery Squad ofwel SARS. Die politie-eenheid is in de jaren 90 opgericht om bendegeweld in Nigeria te bestrijden.
SARS
Kort na het incident op de video ging de hashtag #EndSARS viraal op Twitter en deelden heel wat mensen hun ervaringen met SARS. Die politie-eenheid zou zich al jaren tegoed doen aan ontvoeringen, mishandelingen, schijnexecuties, seksueel geweld, afpersingen en martelingen. SARS-officiers zouden bovendien groepen jongeren profileren op basis van hun kledij, auto’s of smartphones, zonder enige aanleiding.
Sindsdien worden in alle grote steden in Nigeria protesten gehouden. Daarbij komt het vaak tot gewelddadige confrontaties met politieagenten. Beloftes van de overheid om SARS te ontbinden, bleken niet voldoende. Volgens de manifestanten zijn die beloftes in het verleden namelijk ook gemaakt zonder gevolg.
Schietpartij
Bij die protesten kwamen al meermaals jonge Nigeriaanse betogers om het leven door politiegeweld. Het trieste dieptepunt daarbij gebeurde gisteren bij een een sit-in aan de Lekki-tolpoort in Lagos, de grootste stad van Nigeria. Toen de avondklok van kracht ging en de straatlichten uitgingen, schoot de politie daar zonder aanleiding op de betogers.
Over het aantal slachtoffers heerst nog steeds veel onduidelijkheid omdat ordetroepen het plein hebben afgezet. Ze zouden ook zelf lichamen wegbrengen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er verschillende doden gevallen, de overheid houdt het op 30 gewonden.
Achtergrond
Hoewel SARS de rechtstreekse aanleiding is voor de straatprotesten, ligt de oorzaak veel dieper. Nigeria is de grootste economie van Afrika, maar dat geld is heel ongelijk verdeeld. 60 procent van de gigantische bevolking van 200 miljoen inwoners is jonger dan 24 jaar. Velen van hier zien echter geen toekomst en hebben het idee dat het politiek systeem enkel een kleine elite dient.
De jonge manifestanten op sociale media krijgen de laatste tijd ook steeds meer steun van heel wat bekenden op sociale media. Onder andere voetballer Marcus Rashford, Odion Ighalo, Mesut Ozil en Tammy Abraham en artiesten Rihanna, Cardi B, Kanye West, Drake, John Boyega en Beyoncé lieten zich al horen.