Mannen met een laag libido hebben bijna twee keer zoveel kans om vroegtijdig te sterven

Een Japanse studie heeft het verband tussen libido en mortaliteit onderzocht. Daaruit bleek dat mannen die minder zin hebben in seks 1,82 keer zoveel kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Bij vrouwen werd er geen link vastgesteld.

De studie ging uit van de Yamagata University in Japan en is eerder deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Voor het onderzoek zijn meer dan 20.000 mensen – 8.558 mannen en 12.411 vrouwen – meer dan tien jaar lang gevolgd. De bedoeling was om verbanden te onderzoeken tussen zin in seks en overlijden door verschillende oorzaken, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Daarvoor werd gebruik gemaakt van enquêtes en medische dossiers van de deelnemers.

In het verleden is al meermaals onderzoek gedaan naar een verband tussen seks en mentale gezondheid. Maar dit is de eerste grote studie die zich focust op de link tussen libido en fysieke gezondheid.

Ikagai

De resultaten van de studie toonden aan dat mannen ouder dan 40 jaar met weinig zin in seks 1,94 keer meer kans hadden om te overlijden aan kanker en 1,36 keer meer kans om te overlijden aan een hartaandoening. Deelnemers met een lager libido waren vaak ouder, dronken meer, hadden diabetes, lachten minder, hadden vaak psychische problemen en/of een lager opleidingsniveau.

Toch zijn dat niet de enige redenen voor de hogere kans op vroegtijdig overlijden. De onderzoekers hebben uit de resultaten namelijk variabelen als roken, alcoholgebruik, body mass index (BMI), onderliggende gezondheidsproblemen en beweging gefilterd en zagen nog steeds dezelfde eindconclusie. “Op basis van deze resultaten speculeren we dat het behouden van seksuele interesse verband kan houden met positief mentaal welzijn en ‘ikigai‘”, zeggen de onderzoekers. Dat laatste is een Japanse term voor het hebben van een leven dat de moeite waard is om geleefd te worden.

Meer seks hebben, heeft veel voordelen. Zo zorgt het voor een betere slaap, stimuleert het het immuunsysteem, vermindert het angst en depressie en helpt het om je hart gezond te houden.

Vrouwen?

Opvallend is dat de studie bij vrouwen geen oorzakelijk verband zag tussen een hoog of laag libido en mortaliteit. Voorlopig is er nog geen verklaring voor hoe dat komt.

Ook is het belangrijk op te merken dat alle deelnemers aan het onderzoek Japanners waren die dan nog eens kwamen uit dezelfde regio in Japan. Om echt zeker te zijn dat deze resultaten ook gelden voor de rest van de wereld, is er volgens de wetenschappers verder onderzoek nodig.

Meer
Lees meer...