‘Marshallplan’ voor heropbouw Oekraïne officieel van start

Dinsdag zullen deskundigen, ngo’s en leiders van met Kyiv geallieerde landen samenkomen in Berlijn om de wederopbouw van Oekraïne te bespreken.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de Russische invasie van Oekraïne, is het land op vele plaatsen compleet verwoest. Dat komt onder meer door de vele bombardementen die Russisch dictator Poetin laat uitvoeren. De energie-infrastructuur zou er voor meer dan een derde vernield zijn. Om die reden wil Europa nu een hulppakket samenstellen om de wederopbouw van Oekraïne te realiseren.

De essentie: Duitsland wil samen met de EU een ‘Marshallplan’ opstellen.

  • Het Marshallplan was een financieel hulpplan van Amerika gericht op de economische heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Duits bondskanselier Olaf Scholz wil samen met de EU nu een gelijkaardig pakket samenstellen voor Oekraïne.
  • Kyiv heeft maandelijks zo’n 3 tot 4 miljard euro aan hulp nodig om het land recht te houden. De steun die Europa volgend jaar (1,5 miljard euro per maand) voorziet, is daarmee niet voldoende. 
  • Oekraïne zegt “onmiddellijk” meer hulp nodig te hebben na de bombardementen van Rusland op de energie-infrastructuur in het land. Extra geld zou nodig zijn zodat de bevolking de komende winter het hoofd kan bieden. Om die reden neemt de Duitse bondskanselier nu het voortouw.

Opmerkelijk: De Wereldbank schat de kosten (tot nu toe) op 350 miljard euro.

  • Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is dat “meer dan een land of de Unie alleen kan bieden”, waardoor er verder moet worden gekeken. “We hebben iedereen nodig”, klinkt het.
  • Kyiv zelf schiet een bedrag van 750 miljard euro voor. De behoeften van Oekraïne op lange termijn zijn dan ook enorm: duizenden mensen kwamen reeds om, en tal van woningen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken werden verwoest. Daardoor is nu al bekend dat de begroting de komende jaren een tekort zal hebben.
  • De EU wil daarom ook landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS, Japan en Zuid-Korea overtuigen mee in het bootje te stappen.
  • De gesprekken zullen dinsdag van start gaan, waardoor er binnenkort wellicht nog geen beslissing zal genomen zijn.

(jvdh)

Meer
Lees meer...