In het kort
- Media Park Development heeft een klacht ingediend tegen de VRT over het productiecontract van Thuis.
- De VRT zou de openbare aanbestedingswetten hebben omzeild door Eyeworks als producent van de show te kiezen zonder een grondig biedproces.
- Het geschil draait om een jaarlijks contract van 15-20 miljoen euro voor 20 jaar, met belangrijke gevolgen voor de praktijken en transparantie van de publieke omroep.
De mediawereld is in rep en roer over een geschil tussen Media Park Development en de VRT, naar aanleiding van de verhuizing van de populaire soap Thuis. Media Park Development, het bedrijf achter de vastgoedfamilie Casselman dat de TV-studio’s in Boortmeerbeek beheert, heeft een klacht ingediend tegen de VRT wegens onregelmatigheden in het selectieproces voor de productie van de show, zo meldt HLN.
De kern van de zaak draait om het contract dat is toegekend aan Eyeworks voor Thuis, met een geschatte waarde van 15-20 miljoen euro per jaar voor een periode van 20 jaar. Media Park Development betoogt dat de VRT zich door deze substantiële overeenkomst aan de wetgeving voor openbare aanbestedingen moest houden, waarbij een grondig biedingsproces vereist was in plaats van simpelweg een partner te kiezen. Zij beweren dat de rechtvaardiging van de VRT om gebruik te maken van een “creatieve uitzondering” om deze regels te omzeilen ongegrond is.
Gerechtelijke stappen
Op zoek naar transparantie en verantwoording heeft Media Park Development op twee fronten gerechtelijke stappen ondernomen: een klacht bij een onderzoeksrechter waarin om een gerechtelijk onderzoek wordt gevraagd en een aparte zaak bij het Ondernemingsgerecht. Matthijs Casselman, die Media Park Development vertegenwoordigt, benadrukt dat zowel de Belgische belastingbetaler als zijn bedrijf een grondig en transparant onderzoek verdienen naar deze substantiële financiële transactie.
In antwoord op deze aantijgingen handhaaft de VRT zijn vertrouwen in de juridische procedure en herhaalt het zijn standpunt dat het uitbestedingsproces volledig binnen de wettelijke grenzen is verlopen. De uitkomst van deze zaak blijft onzeker, met belangrijke implicaties voor de praktijken van de openbare omroep en transparantie bij het toekennen van contracten.