Medische xtc nooit eerder zo dicht bij legalisering in de VS

Medische xtc nooit eerder zo dicht bij legalisering in de VS

De partydrug MDMA (beter bekend als xtc) is niet ongevaarlijk en heeft al heel wat nietsvermoedende feestvierders de dood in gejaagd. Toch heeft het ook een positief kantje: veel mensen die iets heel ergs meegemaakt hebben en lijden aan posttraumatische stressstoornissen (PTSS) kunnen zich een stuk beter voelen na het gebruik van de drug. In de VS staat het medisch gebruik van MDMA nu dichter bij legalisering dan ooit.

In de VS geloven steeds meer onderzoekers dat de partydrug MDMA (beter bekend als xtc) erkend kan worden als een legitieme therapie om posttraumatische stressstoornissen (PTSS) te behandelen. Dat zijn ernstige angststoornissen waar bijvoorbeeld heel wat ex-frontsoldaten meer kampen.

Eind oktober werd er in de Journal of Psychopharmacology een paper gepubliceerd waaruit blijkt dat therapeutische dosissen van MDMA, in combinatie met psychotherapie, de PTSS-symptomen van de meeste patiënten konden inperken.

(Afgelopen zomer raakte nog bekend dat de partydrug ketamine zou helpen tegen depressie.)

76 procent ‘genezen’

Een jaar nadat het onderzoek afgerond was, bleek dat 76 procent van de (voormalige) patiënten niet meer aan de klinische criteria voldoen om met PTSS gediagnosticeerd te worden. De partydrug werd op 28 mensen getest. Het ging om mensen die niet reageerden op de reguliere psychotherapie.

De experimenten leken erg op de psychotherapeutische LSD-experimenten uit de VS die in de jaren ’50, ’60 en ’70 gedaan werden. Ze waren ongestructureerd en op ervaringen gebaseerd in plaats van discussies.

“We reikten zelf geen oplossingen aan tijdens de therapieën”, zeggen de onderzoekers. “We volgden het gevoel van de participanten en probeerden communicatie en veiligheid uit te stralen zodat zij zich beter zouden voelen.”

(Ex-AB InBev-topman Chris Burggraeve wil dat cannabis legaal wordt in België en dit is zijn plan.)

Slechts tweede fase

Die resultaten zien er baanbrekend uit, maar het gaat nog maar om fase twee van het onderzoek. Er moet nog een derde test gedaan worden voor de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) nog maar overweegt om de stof voor medische doeleinden toe te laten.

In de eerste fase van het onderzoek erkende de FDA dat MDMA in combinatie met psychotherapie “baanbrekend” is om PTSS te behandelen.

(Vorig jaar maakte de regering designerdrugs officieel illegaal.)

Derde fase onderweg

Heel wat onderzoeken bereiken baanbrekende resultaten, zoals hier ook het geval is. Toch wil dit niet zeggen dat de FDA het medisch gebruik van MDMA hoe dan ook zal goedkeuren. De onderzoekers zetten echter door en zijn volop voorbereidingen aan het treffen om fase drie van het onderzoek op te starten.

De partydrug zal in totaal op 200 à 300 mensen getest moeten worden. Er wordt verwacht dat het zo’n drie jaar zal duren eer de derde fase van dit onderzoek afgerond is. Die is van start gegaan in september 2018.

(Hier zijn nuttige manieren waarop stimulerende middelen gebruikt kunnen worden.)

istock

Louter voor medisch gebruik

Het gebruik van MDMA is in de VS nog steeds strikt illegaal (net als bij ons). Dat betekent dat het voor dokters niet toegestaan is om het middel voor te schrijven aan patiënten. De FDA zou daar echter verandering in kunnen brengen. Maar zelfs als het zo ver komt, zal je in de VS niet zomaar een pilletje op de kop kunnen tikken bij de apotheker om de hele nacht vrolijk op te stampen in de discotheek.

“De resultaten van de studie wijzen erop dat deze behandeling de levens kunnen verbeteren van mensen die kampen met PTSS”, klinkt het in een statement van de onderzoekers. “Na de behandeling voelde een grote meerderheid van onze participanten meer verbondenheid met zichzelf, meer vreugde, meer medeleven en betere vaardigheden om de uitdagingen in hun leven aan te gaan.”

(Meer over ‘slechte xtc’ en overdosissen op festivals lees je hier.)

Gesponsorde artikelen