Meer beelden van online seksueel misbruik van kinderen ontdekt in 2021 dan ooit tevoren

Er is een recordhoeveelheid materiaal van seksueel misbruik van minderjarigen offline gehaald in 2021. Dat laat de Britse organisatie Internet Watch Foundation (IWF) weten in hun jaarrapport. In totaal namen zij vorig jaar actie tegen 252.000 URL’s die afbeeldingen of video’s bevatten van kinderen die verkracht of seksueel misbruikt worden.

Niet alleen voor volwassenen zorgde de coronacrisis ervoor dat hun werk en leven zich meer dan ooit online afspeelde, ook kinderen waren nog meer dan anders online te vinden, vaak zonder enige controle. Dat laatste zorgde ervoor dat minderjarigen meer dan ooit kwetsbaar waren voor pedofielen die online actief zijn en daar hun slachtoffers zoeken. IWF waarschuwt dan ook dat laptops, tablets en smartphones als het ware een “open deur” zijn voor misbruikers om toegang te krijgen tot de slaapkamer van kinderen.

2021 was dan ook het slechtste jaar ooit voor online seksueel misbruik van kinderen. Analisten van IWF onderzochten in totaal 361.000 meldingen van verdacht materiaal, vaak na tips van het publiek. Dat zijn meer cases dan in de volledige eerste 15 jaar van hun bestaan, van 1996 tot 2011. De Internet Watch Foundation ondernam actie tegen 252.000 URL’s. De cijfers voor 2021 laten een stijging van 21 procent zien in het aantal onderzochte meldingen en een stijging van 64 procent in het aantal afgehandelde zaken in vergelijking met 2020.

Zelfgemaakt materiaal

Zorgwekkend is dat IWF vooral een sterke stijging ziet van misbruik van kinderen tussen 7 en 10 jaar. Het gaat hierbij meestal om zelfgemaakt materiaal waarbij naast het kind niemand anders aanwezig is. Dat kan gebeuren na misleiding, chantage of manipulatie. In de leeftijdscategorie tussen 7 en 10 jaar ging het om 27.000 gevallen, meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met het jaar ervoor. De grootste hoeveelheid zelfgegenereerd materiaal komt nog steeds uit de leeftijdsgroep van 11 tot 13 jaar. Daarbij gaat het om 147.900 meldingen, in vergelijking met 55.300 zaken in 2020.

Meer
Lees meer...