Meer dan 3.000 Amerikanen meldden zich bij Oekraïense ambassade aan voor front: “Wees professioneel; je bent Rambo niet”

Oekraïne heeft meer dan 3.000 aanvragen ontvangen van Amerikaanse burgers die zich willen aansluiten bij de strijd tegen Rusland. Dat wist een defensieambtenaar van de Oekraïense ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. te vertellen aan het nieuwsmedium The Military Times.

Enkele honderden vrijwilligers zijn al aangekomen in Oekraïne, wist de ambtenaar nog te vertellen. Hij zei dat onder de vrijwilligers veel veteranen zijn, maar kon het exacte aantal niet noemen.

Deze Amerikaanse strijders maken deel uit van de ruwweg 16.000 buitenlanders die zich vrijwillig bij het leger hebben aangesloten. Dat kondigde de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag aan in een video die hij op zijn Telegram-kanaal plaatste. “We hebben niets te verliezen behalve onze eigen vrijheid”, klonk het.

Ook andere vooraanstaande leden van de Zelenski-regering hebben opgeroepen aan buitenlanders om mee te komen vechten.

Maar; hoewel het enthousiasme groot lijkt te zijn, vertelden Oekraïense functionarissen aan de Military Times dat ze vooral op zoek zijn naar vrijwilligers met gevechtservaring, die weinig training nodig zouden hebben. Om lid te worden van het nieuwgevormde vreemdelingenlegioen, moeten vrijwilligers “documenten hebben die militaire dienst of werk met wetshandhavingsinstanties en deelname aan gevechten bevestigen”.

“Niet het moment voor Amerikanen”

De federale overheid in de VS heeft Amerikanen echter afgeraden aan het vechten deel te nemen. “Dit is niet het moment voor Amerikanen om in Oekraïne te zijn, en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat heel duidelijk gemaakt door er al wekenlang bij Amerikanen die in Oekraïne zijn op aan te dringen om te vertrekken, en bij Amerikanen die niet in Oekraïne zijn erop aan te dringen om niet te gaan.” Dat liet een woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, vrijdag door verslaggevers optekenen.

“Als Amerikanen Oekraïne willen helpen, is dat lovenswaardig, maar de beste manier om dat te doen is om manieren te vinden om bij te dragen aan de vele niet-gouvernementele en humanitaire organisaties die proberen te verlichten wat nu een zeer acute humanitaire crisis in Oekraïne is geworden”, voegde hij eraan toe.

Daarbovenop waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het “gerekruteerd of ingehuurd” worden om zich bij een buitenlands leger aan te sluiten terwijl men in de VS is, in strijd is met een uitspraak van het Hooggerechtshof.

“Je bent daar niet om in je eentje Russen af te slachten en je selfies te posten”

Op militaire fora wordt aangemaand tot voorzichtigheid. “Als je vastbesloten bent om te gaan, wees dan professioneel, verantwoordelijk en realistisch in je verwachtingen”, schrijft een voormalige marinier met het pseudoniem Frumentarius op het militair platform Sandboxx.

“Volg het advies van de Oekraïense regering over hoe je je officieel registreert, en ga er niet heen om hen te vertellen waar en hoe je wilt deelnemen aan de gevechten. … Je bent Rambo niet; daar om in je eentje Russen af te slachten en je selfies te posten”, valt verder te lezen in het bericht.

Discussie

Ook in andere landen speelt de discussie in welke toonaard aan burgers die zich bij de Oekraïense strijdkrachten wensen aan te sluiten, moet worden gecommuniceerd (aanmoedigend, gedogend of preventief?).

Het parlement van Letland stemde bijvoorbeeld unaniem om zijn burgers te laten deelnemen aan de strijd, weet het persagentschap Reuters. Denemarken en Canada besloten hun burgers te waarschuwen voor de risico’s, maar zeiden ook niet in de weg te zullen staan van wie vertrekt om te vechten.

In ons land gaven sinds het begin van de oorlog al meer dan 70 inwoners zich op om als vrijwilliger mee tegen het Russisch leger te vechten.

Meer
Lees meer...