“Meer dan een sociaal netwerk”: Donald Trump lanceert eigen media-imperium, dat de concurrentie moet aangaan met CNN en Netflix

Donald Trump, die verbannen is van Twitter, Facebook en YouTube, is van plan om zijn oude droom om een sociaal netwerk op te richten al volgend jaar te verwezenlijken. “Truth Social”, zoals het project heet, wordt slechts een onderdeel van een heus media-imperium. Dat moet de concurrentie aangaan met zijn oude vijand: CNN.

De voormalige president wil “opstaan tegen de tirannie van de techgiganten”, die “hun eenzijdige macht hebben gebruikt om afwijkende stemmen in Amerika het zwijgen op te leggen”, zegt hij in een verklaring.

Donald Trump klaagde bijvoorbeeld dat de taliban een grotere aanwezigheid op Twitter hadden, “terwijl je favoriete Amerikaanse president het zwijgen is opgelegd. Dit is onaanvaardbaar.” Terug op het campagnetraject blijft de Republikein, die weer onmisbaar lijkt te zijn voor zijn partij, op dezelfde nagel kloppen: die van de “gestolen verkiezingen” van 2020 door de Democraten.

Trump werd van sociale media verbannen na de gebeurtenissen op Capitol Hill, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Diezelfde sociale media hielpen hem nota bene verkozen worden, volgens politieke analisten. De voormalige president werd beschuldigd van “aanzetten tot geweld”.

Oude vijand

Trump lanceert Truth Social in bèta voor insiders in november. Voor een algemene lancering in de App Store is het wachten tot in het eerste kwartaal van 2022.

Er zijn nog geen technische details bekend, maar het sociale communicatiekanaal voor conservatieven zal zich voegen bij andere nichenetwerken zoals Parler, of Gettr van Jason Miller, een voormalige adviseur van Trump.

In het persbericht begrijpen we dat Truth Social slechts het tipje van de ijsberg is. Trump wil een media-imperium opbouwen rond zijn Trump Media and Technology Group (TMTG). Een imperium dat tot doel zou hebben “het FAANG-monopolie te verstoren” (FAANG is Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google). Hij hoopt dat te doen door een streamingaanbod te verstrekken: TMTG+. Via TMTG News hoopt hij dan weer te concurreren met zijn oude vijand: CNN.

(lp)

Meer
Lees meer...