Steeds meer Democraten vragen Joe Biden om zich terug te trekken na nieuwe blunders

Joe Biden (81) heeft tijdens de recentste NAVO-top een reeks opvallende fouten gemaakt, waardoor de roep om zijn terugtrekking uit de presidentsrace binnen de Democratische partij luider wordt. Biden verwarde zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky met de Russische president Vladimir Poetin, als zijn eigen vicepresident Kamala Harris met Donald Trump. Deze incidenten versterken de groeiende twijfel over zijn geschiktheid voor een nieuwe ambtstermijn.

Na de NAVO-top hield Joe Biden een persconferentie van 50 minuten waarin hij onvoorbereide vragen van journalisten beantwoordde. Deze persconferentie was bedoeld om zijn mentale paraatheid te demonstreren. Helaas verliep dit niet zoals gehoopt. Biden beet vaak goed van zich af, maar maakte twee cruciale fouten die de persconferentie overschaduwden.

“Ik geef nu het woord aan de president van Oekraïne … Dames en heren, president Poetin,” zei Biden, waarbij hij Volodymyr Zelensky verwisselde met Vladimir Poetin. Hoewel hij zich meteen herpakte, was de schade al aangericht. Later, tijdens een vraag over Kamala Harris als mogelijke tegenstander van Donald Trump, zei Biden: “Ik had vicepresident Trump niet gekozen als vicepresident als ik geloofde dat ze geschikt was als president,” wat opnieuw tot verwarring en bezorgdheid leidde.

Tegenstand binnen de Democratische partij groeit

De interne kritiek binnen de Democratische partij was beperkt tot het beruchte debat met Donald Trump, maar sindsdien groeit de ontevredenheid. Steeds meer Democratische Congresleden roepen Biden op om zich terug te trekken en plaats te maken voor een nieuwe kandidaat. Lloyd Doggett uit Texas startte het openlijke protest, waarbij zich inmiddels al zo’n vijftien Congresleden hebben aangesloten.

Twee weken later sprak ook senator Peter Welch zich uit tegen Bidens kandidatuur, en de gouverneur van New York, Antonio Delgado, suggereerde dat Biden zijn nalatenschap kon versterken door zijn campagne te beëindigen. Hoewel de meeste prominente Democraten Biden voorlopig blijven steunen, melden bronnen aan CNN dat ook Nancy Pelosi en voormalig president Barack Obama achter de schermen hun bezorgdheid hebben geuit.

Wie zou Biden moeten vervangen?

Een complicerende factor bij Bidens mogelijke terugtrekking is het gebrek aan een duidelijke opvolger. Er is geen enkele andere Democraat die zowel populair genoeg is als breed gesteund wordt binnen de partij. Dit dreigt een vacuüm te creëren waarbij meerdere kandidaten zich naar voren schuiven, wat de positie van Donald Trump zou kunnen versterken.

Het ideale moment voor Biden om zich terug te trekken lijkt vlak voor 19 augustus te zijn. Dan begint de Democratische Partijconventie. Tijdens deze conventie moeten de gedelegeerden de Democratische presidentskandidaat bevestigen. Hoewel normaal Biden hier gekozen zou worden, kan er intern afgesproken worden om voor iemand anders te gaan. Het worstcasescenario is echter dat de conventie uitmondt in een verdeelde interne verkiezing. Daarna zou de partij zich namelijk snel opnieuw moeten verenigen achter de nieuwe kandidaat om gezamenlijk campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen op 5 november.

Meer
Lees meer...