Peiling: Eén mogelijke vervanger van Biden kan Trump verslaan in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Als de Democraten een kans willen maken om Donald Trump te verslaan in de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen, zouden ze volgens een recente peiling Michelle Obama moeten overwegen als hun kandidaat in plaats van Joe Biden. De peiling toont aan dat andere potentiële Democratische kandidaten minder goed scoren tegen Trump.

Het rommelt binnen de Democratische Partij, vooral rondom de huidige president Joe Biden. De 81-jarige president kwam tijdens een recent debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump verward over, wat de discussie aanwakkerde of de Democraten niet beter iemand anders naar voren moeten schuiven voor de verkiezingen op 5 november.

De peiling

Ipsos en Reuters voerden een peiling uit om te onderzoeken hoe alternatieve kandidaten het zouden doen tegen Trump. Hieruit bleek dat Michelle Obama veruit de populairste optie is. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou 50 procent van de geregistreerde kiezers op haar stemmen, tegenover 39 procent voor Trump. Dit contrasteert sterk met de huidige situatie waarin Biden en Trump elk 40 procent van de stemmen behalen.

Kamala Harris, de huidige vicepresident, zou 42 procent van de stemmen krijgen, terwijl Trump dan 43 procent zou behalen. Andere Democratische kandidaten zoals Gavin Newsom, Gretchen Whitmer, Andy Beshear en J.B. Pritzker doen het nog slechter dan Biden en Harris.

Kans op een kandidatuur van Michelle Obama

Hoe waarschijnlijk is het dat Michelle Obama daadwerkelijk de Democratische presidentskandidaat wordt? Voorlopig blijft de partij officieel achter Joe Biden staan en worden twijfelachtige optredens met veel moeite toegedekt. Biden zelf lijkt ook niet van plan een stap opzij te zetten, waardoor de kans op vervanging klein blijft.

Mocht Biden zich toch terugtrekken, dan zou dit vóór de Democratische Partijconventie moeten gebeuren, die op 19 augustus begint. Tijdens deze conventie kunnen de gedelegeerden die in de primary’s zijn verkozen, een nieuwe kandidaat aanwijzen.

Michelle Obama heeft herhaaldelijk aangegeven geen interesse te hebben in een politiek ambt. Opvallend is ook dat ze tot nu toe volledig afwezig is in de campagne van Joe Biden, in tegenstelling tot vier jaar geleden, toen ze zich regelmatig uitsprak tegen Trump en voor Biden.

Meer
Lees meer...