Tegen alle verwachtingen in steunen mensenrechtenactivisten Bitcoin: “Een reddingslijn waar officiële munteenheden hebben gefaald”

Tot op vandaag blijven de cryptomunten de wind van voren krijgen. Veel van die munten bevinden zich dan ook in een berenmarkt. Analisten sluiten overigens niet uit dat veel crypto’s binnenkort van het toneel zullen verdwijnen. Zelfs het vertrouwen in Bitcoin (BTC) is de jongste tijd wat afgenomen. In het Amerikaanse Congres laten zowel voor- als tegenstanders hun stem horen. De grootste cryptomunt op de markt krijgt verrassend genoeg ook steun uit de humanitaire wereld.

Vorige week stuurden prominente leden van de onderzoeksgemeenschap een brief naar het Amerikaanse Congres waarin zij een pleidooi hielden voor een “verantwoordelijk fintechbeleid.” In die brief hadden de auteurs het ook over de cryptomunten. Zij schetsten een eerder negatief beeld van de crypto’s.

Een groep milieuactivisten, waarvan de leden afkomstig zijn uit twintig verschillende landen, nemen het in een eigen brief nu op voor de crypto’s. Volgens hen bieden de digitale munten en de ermee gepaard gaande blockchain-technologie miljoenen kansarme mensen de mogelijkheid om transacties uit te voeren zonder een beroep te doen op het bancaire systeem. Een optie die, wanneer de fiatvaluta van hun land ineenstort of instellingen niet langer functioneren, hen een vorm van toevlucht biedt.

Een veilige haven als het systeem instort

Het komt als geen verrassing dat Oekraïne naar voren wordt geschoven als een voorbeeld. Sinds het begin van de oorlog is het equivalent van tientallen miljoenen dollars in verschillende crypto’s naar het land gestuurd als hulp. Bovendien hebben veel Oekraïners geld kunnen sparen door het om te zetten in BTC en het mee te nemen op een eenvoudige USB-stick, in plaats van te vertrouwen op de liquiditeitsreserves van de banken van hun land, aldus CNBC.

Maar in de open brief van de humanitaire organisaties worden ook andere landen genoemd waar bitcoin een essentieel instrument is voor de mensen; in Nigeria, Turkije en Argentinië functioneren de lokale munten niet meer naar behoren en hebben de mensen de relatieve stabiliteit van gedecentraliseerde digitale valuta nodig om hun financiën te beschermen. Alex Gladstein, hoofd strategie bij de Human Rights Foundation en een van de ondertekenaars van de brief van dinsdag, merkte op dat 23 van de 25 mensen die de anti-crypto-brief schreven, afkomstig zijn uit de VS of Europa, “waar ze waarde hechten aan dollars en euro’s.”

Lobby tegen lobby

Gladstein zei dat Bitcoin en stabiele digitale valuta’s helpen om mensen te redden van echte humanitaire rampen in plaatsen als Libanon en Venezuela. “Je zou de 25 technologen die de anti-crypto-brief schreven bijna kunnen verontschuldigen voor het feit dat ze de wereldwijde impact van Bitcoin niet begrijpen,” zei hij in een interview. “Als het Congres van plan is om de mogelijkheid van Amerikanen om Bitcoin te gebruiken te beperken, moeten ze weten dat dit aanzienlijke negatieve gevolgen zal hebben voor de miljoenen mensen die er wereldwijd van afhankelijk zijn.”

(ns/mah)

Meer
Lees meer...