Met auto op reis? Wist je dat je verplicht een reservebril in je wagen moet hebben? En zo zijn er nog dingen

Nee, dit wisten we zelf ook niet: in onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben. En zo blijken er nog heel wat zaken te zijn die je best weet voor je op pad gaat met de wagen in Europa.

De meeste verkeersregels zijn in alle Europese landen hetzelfde. Maar de jongste jaren zijn er ook nog aparte verplichtingen, die bijvoorbeeld alleen in grote Europese steden gelden.

Sinds deze zomer moet je bijvoorbeeld een speciale milieusticker hebben als je in Parijs wil rijden. Geen sticker kan een boete van 68 euro opleveren. Ook in steden in Duitsland en Italië zijn milieuzones met verplichte stickers.

Sinds 1 juli is het ecovignet verplicht in de binnensteden van Parijs, Lyon en Grenoble. Per 1 september wordt die lijst uitgebreid met onder andere Bordeaux en Lille. Deze milieusticker is alleen online te bestellen met een creditcard, wordt thuisgestuurd per post en kost 4,80 euro.

Bestel het vignet op tijd. Want de levertijd bedraagt momenteel circa 10 dagen. De sticker moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt.

Personenauto’s die geregistreerd zijn vóór 1 januari 1997 mogen de stad sowieso niet in. In Lyon, Lille en Grenoble kan een tijdelijke millieuzone worden ingevoerd als er veel smog is.

Flitsmeldingen op je GPS, smartphone of tablet? Nope

Nog in Frankrijk: een alcoholtest is verplicht in elke auto en dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Bestuurders die geen test bij zich hebben krijgen weliswaar (voorlopig) nog géén boete.

Waar je wel moet op letten: als je in Frankrijk moet blazen, en je hebt te veel op, zijn de boetes niet mals. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net als bij ons 0,5 promille.

In Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen in je GPS trouwens verplicht zijn uitgeschakeld. Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.

Motorrijders zijn in Frankrijk tegenwoordig ook verplicht een alcoholtest bij zich te hebben. En ze moeten handschoenen met een CE-markering dragen en een veiligheidshesje bij zich te dragen.

Duitsland: stickers, honden en caravans

Duitsland dan. In meer dan 80 Duitse steden en dorpen is ondertussen een milieusticker verplicht. Het rijden in zo’n Umweltzone zonder geldige sticker (12,50 euro) kan een boete opleveren van 80 euro. Wanneer je buiten de milieuzones blijft, zoals op de snelwegen, dan heb je geen sticker nodig.

Wie met de caravan op weg gaat in Duitsland moet weten dat naast de gewone gevarendriehoek voor de auto een tweede exemplaar verplicht is voor je sleurhut.

Ook in Duitsland moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld op je GPS, mobiele telefoon of tablet.

In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10 procent ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Check best eerst als je wagen niet van de jongste is.

In Duitsland is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht.

Zwitserland: GPS

In Zwitserland is gebruik en zelfs het bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Let op: daar wordt heel streng op gecontroleerd in Zwitserland.

Spanje: lampjes, reservewiel en gordel voor de hond

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift “Area de prioridad residencial” en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. De boetes verschillen per stad en variëren van 28 tot 90 euro.

In Spanje ben je ook verplicht een set reservelampjes bij je te hebben in de wagen. In dat land is trouwens een reservewiel verplicht, net als de uitrusting om een band te kunnen verwisselen. Een bandenreparatieset volstaat ook.

In Spanje is het ook verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

En, net als in Duitsland is in Spanje voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht.

Italië: meer dan 200 milieuzones

In Italië zijn ongeveer 200 milieuzones in steden, de zogenaamde “Zona a Traffico Limitato” (ZTL). Dit zijn onder andere Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Trieste, Turijn en Verona. Alleen de lokale bevolking mag daar vaak in de stad rijden.

Boetes en regels verschillen per stad. Ook het boetebedrag varieert overal, maar ligt meestal rond de 100 euro.

Als je in Italië meerdere honden in de auto hebt, moeten deze verplicht achter een hondenrek zitten.

UK: vergeet je lampen niet af te plakken

Groot-Brittannië dan. In het centrum van Londen geldt doordeweeks een “congestion charge” van 11,50 pond per dag. Je kunt ook de tweede reisdag betalen (14 pond).

Doe je dat niet riskeer je boetes die oplopen tot honderden ponden. Je kunt je ook online registreren voor automatische betaling.

Denk eraan je koplampen deels af te plakken als je met je eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblind je namelijk de tegenliggers. Vroeger werd daarop niet gecontroleerd, tegenwoordig, misschien heeft het met de Brexit te maken, wordt dat blijkbaar wél gedaan.

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is ondertussen in alle Europese landen verboden.

Meer
Lees meer...