Eén heeft al z’n programma’s van het voorjaar gelost en er zitten ongezien veel nieuwe titels bij. Daarbij valt vooral op dat de zender de dingen des levens bespreekbaar wil maken. Zelfs komiek Philippe Geubels doet daar op humoristische wijze aan mee. Maar er is natuurlijk ook fictie met het tweede seizoen van Salamander, en een reeks over een jonge kankerpatiënt.
1. Taboe
Philippe Geubels staat in 2018 voor het belangrijkste televisiemoment uit z’n carrière, want hij mag een programma voor de openbare omroep maken. In Taboe gaat hij op zoek naar de grenzen van de humor. Iets wat de laatste tijd wel eens vaker gebeurt in De Slimste Mens ter Wereld, maar in deze show lacht Geubels met mensen waar we volgens het taboe eigenlijk niet mee mogen lachen. Dat gaat van mensen met een andere huidskleur of holebi’s tot mensen met een fysieke beperking.
Natuurlijk wil hij hen niet zomaar uitlachen. Hij gaat met deze mensen op stap om hen te leren kennen. Hij luistert naar wat er gevoelig ligt om daarna comedy voor hen te brengen. Een mix van human interest en humor dus, we zijn heel erg benieuwd.
2. Salamander 2
De eerste zondag van het nieuwe jaar start het tweede seizoen van Salamander. We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar een vervolg mocht niet uitblijven nadat het eerste seizoen onder andere de eerste Vlaamse reeks op BBC en Netflix werd. Deze nieuwe serie gaat over een moord op een politieke balling uit de Afrikaanse staat Kitangi. Hoofdinspecteur Paul Gerardi ontdekt een samenzwering rond het bezit van diamantmijnen en is ervan overtuigd dat de ontbonden groep Salamander erbij betrokken is.
Vele toppers keren terug in hun rol, waaronder Filip Peeters, Leah Thys, Wim Opbrouck, Koen Van Impe en Tine Reymer.
Vanaf zondag 7 januari om 21u20
3. Politie 24/7
Na het succes van Spoed 24/7 komen de makers dit voorjaar met een nieuwe reeks. Deze keer wordt op een gelijkaardige manier gefilmd bij de lokale politie van Antwerpen. Dat wil zeggen: overal registreren camera’s wat er gebeurt, op zo’n manier dat de betrokken personen zich niet meer bewust zijn van het feit dat ze gefilmd worden. Uitzonderlijk mochten er ook camera’s in de telecommandokamer, het zenuwcentrum van de Antwerpse politie. Van hieruit worden alle interventies aangestuurd.
4. Op één
Wat heeft Kobe Ilsen de voorbije maanden uitgespookt? We wisten dat hij de wereld aan het rondreizen was voor zijn nieuwe programma. Kobe keek naar alle dingen waar wij als Belgen wel eens over durven te klagen, zoals ons onderwijs of de prijs van huizen. Vervolgens bezocht hij de slechtste en de beste leerlingen van de klas in het buitenland. Bedoeling is dat wij nog iets kunnen opsteken van zowel dichte als verre buren.
5. Vandaag over een jaar
Ook Cath Luyten heeft niet stil gezeten, maar zij trok deze keer niet over de landsgrenzen heen. In Vandaag over een jaar ontvangt ze elke dag een paar gewone Vlamingen die iets bijzonders wilden realiseren. Van vijftig kilo vermageren tot een kindje adopteren of de Mont Ventoux beklimmen. Ze deden die belofte begin 2017 en wandelen nu de studio van Cath binnen. Zijn ze geslaagd in hun persoonlijke missie? Een programma dat iedereen die goede voornemens heeft misschien kan stimuleren om ze nu eens echt vol te houden tot en met 31 december.
6. Dance Around the World
Ish Aït Hamou is dit voorjaar terug, en hij blijft trouw aan zijn grote passie: dansen! Maar net als Kobe Ilsen is hij de wereld rondgereisd. Samen met Jan Kooijman, die je ook nog kent uit So You Think You Can Dance op VTM, probeert hij de meest bijzondere dansen te leren door in de cultuur van het land onder te duiken en de bevolking en haar tradities te leren kennen. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar het Andesgebergte in Peru en een theater in Oekraïne. Helemaal iets voor Ish, zo lijkt ons.7. Mij overkomt het niet
Op maandagavond moet Fatma Taspinar de doorgaans felle strijd met de commerciële zenders aangaan. De stem die je van de radio kent, praat met mensen die datgene meemaken waarvan je altijd denkt dat het jou niet zou overkomen. Stel dat je een ongeluk veroorzaakt waarbij iemand het leven laat of voor altijd door de gevolgen getekend blijft. Hoe ga je daar als ‘dader’ mee om? Ze praat met slachtoffers, daders, procureurs en rechters.
Vanaf maandag 8 januari om 21u30
8. Op de man af
Saartje Vandendriessche heeft opnieuw een eigen tv-programma. Ze kiest voor avontuur en gaat elke week een sportieve uitdaging aan met een bekende man. Hij mag zelf kiezen wat ze doen. We zullen haar aan 40 kilometer per uur van een steile ijspiste zien razen, de hoogste klimmuur in de wereld bedwingen, en duiken in het ijskoude water van Groenland. Ze krijgt daarbij de hulp van sportpsychologe Els Snauwaert en van olympisch kampioene Hanna Mariën. De vrouwelijke versie van Tom Waes is gearriveerd.
Vanaf woensdag 3 januari om 20u40
9. Gevoel voor tumor
Ook later in het voorjaar krijgen we een fictiereeks op Eén. Gevoel voor tumor volgt het leven van Tristan Devriendt, gespeeld door Maarten Nulens, een 25-jarige student geneeskunde. Zoals de titel doet vermoeden, wordt hij plots getroffen door kanker en begint een strijd op leven en dood. Een toekomstige dokter wordt zo zelf de patiënt. Samen met z’n familie en vrienden krijgt hij met tal van emoties te maken, met humor en liefde als onverwachte neveneffecten.
De cast bestaat voorts uit Els Dottermans, Dirk Van Dijck, Marthe Schneider, Barbara Sarafian, Liesa Naert en Vic De Wachter. Het scenario is gebaseerd op echte getuigenissen van kankerpatiënten.
10. Down the road
Veel Dieter Coppens in het voorjaar op Eén. Z’n eerste programma is Down the road, waarin hij met zes jonge volwassenen die het syndroom van Down hebben, op een roadtrip door zeven landen vertrekt. Iedereen die meegaat is op zoek naar vrienden die beseffen hoe het voelt om anders te zijn. Uiteraard moet de avontuurlijke reeks ook een beeld schetsen van hoe het is om te leven met Down.
We kwamen er al wat dichter bij dankzij de mooie fictiereeks Tytgat Chocolat, maar nu doet Dieter Coppens dus exact wat de helden uit die serie deden. Op roadtrip vertrekken, wetende dat dit niet altijd voor de hand ligt.
11. M/V/X
Het is de taak van de openbare omroep om maatschappelijke dingen bespreekbaar te maken, maar het valt op hoe hard Eén hier in het voorjaar op inzet. Zo is er ook de documentairereeks M/V/X, die nagaat hoe het is om je verloren te voelen in je eigen lichaam. Mannen en vrouwen die zich niet goed voelen bij het geslacht dat ze hebben gekregen. De reeks toont de realiteit van een leven als transgender, en het effect hiervan op familie en vrienden.
12. De Columbus
Een andere tendens: tv-makers die op reis gaan. Wim Lybaert heeft de Gentse moestuintjes uit Het Goede Leven achter zich gelaten en gaat nu wekelijks op stap met een bekende gast. Hij maakt daarbij gebruik van een zelfgebouwd huis op wielen. Ze weten niet waar ze naartoe gaan, en gaan zonder plannen een weekje weg. Zo genieten ze van vrije tijd zoals ze die al lang niet meer gehad hebben. Marleen Merckx, Hilde Crevits, Matthias Coppens, Lieve Blancquaert en Filip Peeters zijn alvast enkele namen die meegaan. Zoals gewoonlijk is Wim Lybaert dus de levensgenieter van de VRT.
13. Afscheid
Afscheid is nog maar eens een programma dat één van de grote problemen van het leven behandelt: de dood. Karine Claassen volgt zes mensen tijdens de laatste weken en maanden van het leven. Zonder twijfel een programma waarover veel gaat gesproken worden.
14. Arnout Hauben in de ZOO
Arnout Hauben blijft dit voorjaar iets dichter bij huis dan we van hem gewend zijn. Hij trekt naar de ZOO van Antwerpen om er de lange geschiedenis van onder de loep te nemen. We gaan niet alleen de moderne dierentuin zien, maar ook hoe de ZOO er vroeger heeft uitgezien. Arnout blijft immers geïnteresseerd in het verleden.
15. Het Collectief Geheugen
Later dit voorjaar maakt Kamal Kharmach zijn solodebuut met een eigen tv-programma. Kapiteins Maaike Cafmeyer en Jacques Vermeire nemen het telkens met een bekende gast tegen elkaar op, en bespreken welke gebeurtenissen, personen of beelden we in ons collectief geheugen moeten opnemen en wat we snel weer mogen vergeten.
16. Van algemeen nut
Steven Van Herreweghe duikt in de tv-geschiedenis. Hij ontvangt gasten die hem zijn opgevallen in het archief van de VRT. De afgelopen 65 jaar hebben ze allemaal hun televisiemoment gehad. Dit programma start al meteen in de eerste week van het nieuwe jaar en loopt iedere donderdag na Thuis.
Vanaf donderdag 4 januari om 20u40
17. Kristel Verbeke laat kinderen aan het woord
Er is leven na K3. Terwijl Karen Damen op VIER haar muzikale solocarrière lanceert, maakt Kristel Verbeke een programma voor Eén. Ze ontmoet jongens en meisjes tussen 10 en 13 jaar, en praat over de dingen die hen echt bezig houden. Een titel voor dit programma hebben we nog niet, maar het wordt pas later in het voorjaar uitgezonden.
18. Nog meer Dieter Coppens
Dieter Coppens is nog een tweede keer te zien, en dat met een dierenprogramma. Hij volgde een half jaar de belangrijkste Belgische dierenexperts. Van gewone huisdieren tot exotische beesten, het doel is altijd hetzelfde: dieren helpen. Maar het programma gaat ook over de mensen die de dieren behandelen.
En ook nog dit …
Dat zijn nog niet alle nieuwe programma’s die je voor de zomer van 2018 op Eén te zien krijgt. De rest vatten we even samen. Zo is er nog meer fictie met de Nederlandse topreeks Klem. Daarin volgen we Hugo Warmond, die ontdekt dat de beste vriendin van zijn dochter het kind is van een gevaarlijke crimineel. Toevallig redt hij het leven van die man, waardoor hij Hugo plots ook als z’n beste vriend beschouwt.
De 3 Wijzen hebben een geslaagde comeback gemaakt en zijn er ook weer bij voor een nieuw seizoen. Voorts keert ook Loslopend Wild & Gevogelte terug met een nieuwe reeks.
Helaas is er ook ruimte voor heruitzendingen, maar het is Eén vergeven met zo’n rijk gevuld voorjaar vol nieuwe programma’s. We hadden stiekem op het nieuwe seizoen van Eigen Kweek, maar in de plaats daarvan krijgen we het tweede seizoen nog eens te zien. Meestal is dat wel een goed teken voor wat komen gaat. Dus we noteren het alvast voor het najaar van 2018.