Met enkel een middelbaar diploma ben je snel niets meer

Met enkel een middelbaar diploma ben je snel niets meer

Wie er nog aan twijfelt dat de arbeidsmarkt een fundamentele reorganisatie ondergaat, kijkt best eens naar onderstaande grafiek. Wie hoopt straks nog met enkel een middelbaar diploma ergens een rol van betekenis te kunnen spelen, dreigt bedrogen uit te komen.

In november al waarschuwde het McKinsey Global Institute van het gelijknamige adviesbureau er nog voor ‘dat samenlevingen door de disruptie van de arbeidsmarkt volledig uit elkaar dreigen te vallen’. Zo’n 800 miljoen mensen – een op elke drie werknemers in de VS en Duitsland inbegrepen – kunnen tegen 2030 hun job verliezen,” stond in het rapport te lezen. Geschat wordt dat 30% van alle vandaag gepresteerde uren tegen datzelfde jaar geautomatiseerd zal worden.

14% van de jobs die we vandaag doen zal niet meer bestaan

En ook: “Het zal jaren duren vooraleer de meeste economieën er in zullen slagen de verloren jobs te vervangen. Waarom? 14% van de jobs (375 miljoen mensen) zal gewoon niet meer bestaan of nog amper menselijke tussenkomst zal vereisen.”

De Fransman Gilles Babinet, die zijn land bij de EU vertegenwoordigt voor alles wat met de digitale economie te maken heeft, tweette dinsdag een interessante grafiek, die werd gepubliceerd door het Amerikaanse Georgetown Center on Education and the Workforce. De cijfers komen uit de studie AMERICA’S DIVIDED RECOVERY College Haves and Have-Nots.

Gesponsorde artikelen