Meta’s ‘Pay-or-okay’-model afgekeurd door Europese privacytoezichthouder: adverteerders bezorgd

Het European Data Protection Board (EDPB) heeft in een niet-bindend advies het ‘Pay-or-okay’-model van Meta afgekeurd. Het model geeft gebruikers de keuze om hun data te delen met Meta in ruil voor gerichte advertenties, of te betalen om dit niet te laten gebeuren. Het EDPB oordeelt dat dit model oneerlijk is en dat gebruikers niet volledig begrijpen wat ze opgeven wanneer ze akkoord gaan.

De EDPB vindt dat het huidige probleem nog steeds te veel privacyproblemen heeft. Dat zou kunnen opgelost worden door gebruikers te laten betalen. Zo’n abonnement is volgens de EDPB echter te duur, al wil Meta dat bedrag wel verlagen.

De uitspraak van het EDPB is een tegenslag voor Meta. Het bedrijf reageerde aan het Financieele Dagblad door te stellen dat de kritiek ongegrond is. “Digitale platforms brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Bedrijven kunnen niet verplicht worden om hun diensten op een onhoudbare manier weg te geven”, klonk het.

Het advies van de EDPB is niet bindend, maar kan er wel voor zorgen dat wetgevende organen met een vergrootglas naar de verdienmodellen van websites van Meta gaan kijken. 

Bezorgdheid bij adverteerders

Adverteerders reageren met bezorgdheid op de beslissing van het EDPB. Ze vrezen dat het moeilijker zal worden om gerichte advertenties aan te bieden als gebruikers massaal kiezen om hun data niet te delen. Dit kan leiden tot een daling van de advertentie-inkomsten, wat een negatieve impact zou hebben op de gehele online advertentiemarkt.

Het is nog onduidelijk wat de exacte gevolgen zullen zijn van de beslissing van het EDPB. Meta kan het model aanpassen op basis van de feedback van de toezichthouder, of het kan besluiten om het model volledig te schrappen. De Ierse privacycommissie kan ook een onderzoek instellen naar de kostprijzen van de abonnementen die Meta aanbiedt.

Meer
Lees meer...