Meyrem Almaci, de voorzitter van Groen, kant zich niet tegen een verlenging van twee kernreactoren na de voorziene kernuitstap in 2025. “We willen niet dat het licht uit gaat”, zei ze in een interview met De Ochtend op Radio 1.
De verlenging van die twee kernreactoren is hetgeen beschreven staat in het zogeheten plan B van de federale regering. Plan A blijft een volledige kernuitstap. Dat betekent dat de overheid binnen vier jaar onze 7 kernreactoren wil sluiten.
Verdubbeling capaciteit hernieuwbare energie tegen 2030
Hoe dan ook gingen er de afgelopen dagen binnen politieke kringen, bij onder meer de Waalse partijen MR en Défi, almaar meer stemmen op om twee kerncentrales na 2025 open te houden.
“Drie zaken zijn belangrijk voor de huidige regering in het dossier rondom de kernuitstap”, zei Defi-voorzitter François De Smet eerder deze week in een interview met La Libre. “Het klimaat, zekerheid van stroomvoorziening en het beheersen van de kosten. Momenteel zie ik voor geen enkele van die zaken hoe we een kernuitstap tegen 2025 kunnen realiseren. Zelfs bij een verdubbeling van de capaciteit van hernieuwbare energie tegen 2030, missen we 30 procent van onze huidige vraag naar stroom.”
Hij benadrukte daarbij dat ons land bij een vervroegde sluiting van de kerncentrales “de slechtste leerling van de Europese klas qua CO2-uitstoot dreigt te worden.” De Defi-voorzitter vreest ook voor afhankelijkheid van andere landen wanneer de kernuitstap in 2025 toch doorgevoerd wordt.
“Elektriciteitsprijs onder controle houden”
Ook Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet had eerder al in De Standaard aangegeven dat een verlenging van de levensduur van de kerncentrales voor de Franstalige groenen tot de mogelijkheden behoort. “Als het moet, blijven een of twee kerncentrales langer open. Ik ben daar nuchter in”, klonk het.
We horen soortgelijke geluiden bij Almaci. Ze zei in het interview zondagochtend dat Groen als coalitiepartner heeft meegewerkt aan het regeerakkoord en dat de partij dus een plan B steunt. “In dat akkoord ligt op de bevoorradingszekerheid voor ons land en het onder controle houden van de elektriciteitsprijs”, zei ze. “We gaan bij de veiling zien hoeveel bedrijven willen investeren in nieuwe productiecapaciteit. Laat ons die veiling afwachten. We zitten op koers.” Ze benadrukte daarbij dat haar partij niet wil dat het licht plotsklaps uit gaat.
Over de komst van nieuwe gascentrales, die veel CO2 uitstoten en dus negatief zijn voor het klimaat, zei Almaci dat die centrales slechts tijdens een overgangsperiode actief zullen zijn. “De grote verdienste van het regeerakkoord is dat het debat over de sluiting van de kerncentrales is gestopt, na zeventien jaar.”
Lees ook: